Lucian Blăguțiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, a anunțat că la ședința de vineri a Comitetului pentru Situații de Urgență va propune trecerea școlilor din municipiu la sistemul de predare online, în contextul în care rata de infectare din oraș a trecut joi de pragul de 10 la mia de locuitori, transmite Turnul Sfatului.
„Trebuie luate niște măsuri, iar principala măsură la care ne gândim noi este închiderea școlilor. Asta se va discuta mâine, la ședință. Acest val patru de la început arată o altă formă a bolii. Am o situație pe 14 zile și aproape 500 de școlari și preșcolari sunt pozitivi și 143 de cadre didactice și personal auxiliar. Este foarte mult în 14 zile. Foarte mult”, a declarat Lucian Blăguțiu pentru Turnul Sfatului.
Prefectul Sibiului spune că școlarii nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 și, dacă nu sunt respectate regulile de protecție sanitară, contribuie substanțial la răspândirea virusului în societate.
„Copiii circulă mult mai mult, au acest tip de alimentație de tip fast-food, nu poartă mască și așa cum a spus și colonelul Gheorghiță, un copil infectat infectează la rândul lui alți 10. Aici chiar este o situație”, a adăugat Lucian Blăguțiu.
Decizia, spune el, va fi luată numai dacă va exista consens.
„Rămâne să vedem mâine. Dar hotărârea se va lua numai în condițiile unui acord total al tuturor colegilor”, susține directorul DSP Sibiu.
Ședința va începe la ora 9.
Rata de infectare din municipiul Sibiu continuă să crească și a ajuns joi la 10,73, cu 1.826 de cazuri active, deși în urmă cu o lună era de peste opt ori mai mică. La nivelul județului sunt în scenariul roșu 23 de localități.
La bilanțul de joi, incidența din județul Sibiu era 6,2.
Cum situația din țară este tot mai alarmantă, ministrul Cseke Attila a discutat joi cu Stella Kyriakides, care a oferit sprijinul Comisiei Europene pentru sistemul sanitar românesc.
„Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a informat comisarul european despre situația epidemiologică la nivel național, dar și despre problemele existente în aprovizionarea cu medicamente a spitalelor și în creșterea capacității necesare asigurării asistenței medicale în secțiile ATI pentru pacienții cu SARS-Cov-2”, se arată, printre altele, în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.