Școlile de meserii ar trebui să fie alternativa pentru cei aproape 40.000 de elevi care au luat sub 5 la Evaluarea Națională, dar acestea se confruntă cu mari probleme

Școlile de meserii ar trebui să fie alternativa pentru cei aproape 40.000 de elevi care au luat sub 5 la Evaluarea Națională, dar acestea se confruntă cu mari probleme
Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cei aproape 40.000 de elevi care au luat sub 5 la Evaluarea Națională se pot înscrie la școlile de meserii. Numai că acolo, în multe situații, lipsesc baza materială și chiar profesorii buni.

Școlile de meserii, alternative pentru elevii care au luat sub 5 la Evaluarea Națională

Știrile Pro TV l-au prezentat pe Alexandru Radu, un băiat căruia îi plac foarte mult motocicletele și vrea să facă din această pasiune o meserie.

„E o meserie mai practică, îmi place, mă ajută… rămân așa”, a spus el.

Familia lui trăiește din banii câștigați din zidărie de tatăl lui. Părinții nu l-au putut ajuta să recupereze materia.

„Să învețe să facă ceva, să ajungă ceva de el. Să învețe o meserie să poată să facă treaba”, a spus Mihai Radu, tatăl copilului.

Niciunul dintre colegii lui Alex n-a luat măcar 5.

Multe școli de meserii nu au dotările corespunzătoare

Ministerul Educației spune că pentru elevii care au luat sub 5 la Evaluarea Națională există destule locuri în școlile de meserii. Problema e că o parte din profesori sunt slab pregătiți și că aceste unități de învățământ nu sunt dotate corespunzător pentru orele de practică.

„În școlile respective sunt de foarte multe ori infrastructură și bază materială învechită, iar profesorii nu sunt pregătiți întotdeauna să facă față acestor copii care vin cu lipsuri educaționale”, a declarat Mihaela Năbar, reprezentant World Vision, pentru Știrile Pro TV.

În astfel de situații, de multe ori lăsăm responsabilitățile de educare a copiilor în seama firmelor care încheie cu școala contracte în sistemul dual.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`