Școala se pregătește de transformări radicale. Schimbările vehiculate pe surse: 5 module de învățare ar urma să înlocuiască semestrele / O singură medie anuală / S-ar putea renunța la teze / 5 vacanțe pentru elevi

Școala se pregătește de transformări radicale. Schimbările vehiculate pe surse: 5 module de învățare ar urma să înlocuiască semestrele / O singură medie anuală / S-ar putea renunța la teze / 5 vacanțe pentru elevi
Foto simbol: Pixabay

Ministerul Educației ar pregăti mai multe schimbări de amploare și câteva premiere pentru sistemul de învățământ românesc. Informațiile transmise pe surse de presa centrală vorbesc despre înlocuirea mediilor semestriale cu unele anuale, dar și despre renunțarea la structura semestrială pentru un sistem cu cinci module de învățare, o formulă nemaivăzută în școlile din România. Eliminarea tezelor ar fi fost și ea luată în discuție.

Școala românească se pregătește de transformări radicale

Sursele Edupedu.ro susțin în loc de organizarea de tip semestre-trimestre ar urma să fie introdus un sistem cu cinci module de învățare, ceea ce ar fi o premieră pentru sistemul școlar din România. Cu toate acestea, deocamdată nu există o soluție concretă pentru modalitatea de evaluare a elevilor într-un astfel de scenariu.

Odată cu noul format s-ar putea renunța și la tradiționalele teze, ele fiind înlocuite cu o evaluare periodică. De altfel, peste 70% dintre cei peste 10.000 de școlari consultați de Consiliul Național al Elevilor susțin eliminarea tezelor.

Sursele Educație Privată spun că, dacă se va ajunge la sistemul cu cinci module, mediile semestriale din timpul anului școlar vor fi înlocuite cu o singură medie anuală.

Cele cinci module de învățare se vor întinde pe 6-8 săptămâni fiecare și vor fi alternate cu perioade de odihnă de 1-2 săptămâni. Conform discuțiilor la zi, următorul an școlar ar urma să înceapă pe 5 septembrie și să se încheie pe 16 iunie.

Ce declara Sorin Cîmpeanu despre vacanțele elevilor

Pe 27 februarie, ministrul Educației vorbea despre cinci vacanțe școlare și lăsa deschisă discuția despre structura de organizare de tip semestre-trimestre.

„Anul școlar să înceapă pe data de 5 septembrie, prima zi de luni a lunii septembrie, și să se încheie pe 16 iunie. Să avem un număr de cinci vacanțe. În primul rând o vacanță la finalul lunii octombrie, de o săptămână, după primul modul de învățare, pentru toți elevii. În octombrie pentru toți elevii, subliniez, pentru că cei din învățământ primar și grădinița aveau, cei din gimnaziu și liceu nu aveau, acum propunerea este pentru toți elevii și preșcolarii să aibă această vacanță la final de luna octombrie.

A doua vacanță să fie de sărbătorile de iarnă și să fie cu o durată consistentă, să înceapă undeva la 22 – 23 decembrie și să fie până pe 8 ianuarie, deci să avem 18 zile de vacanță de iarnă. A treia vacanță să fie în luna februarie, o săptămână.

A patra vacanță să fie de sărbătorile pascale, în anul 2023 putem să avem o vacanță de aproape două săptămâni, care să includă și sărbătorile pascale ortodoxe și pe cele catolice. Și, de asemenea, să avem și o vacanță de vară care ar putea să înceapă pe data de 17 iunie și să se termine pe data de 4 septembrie.

Acestea sunt cele cinci vacanțe, deci asta ar trebui să rămână un lucru clar, vedem dacă vor fi trimestre sau semestre”, spunea Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său