Firma austriaca Schweighofer, aflată în centrul scandalului legat de Codul Silvic şi a săgeţilor aruncate între preşedinte şi premier, apare în dosarul mafiei retrocedărilor din Suceava, informează B1 TV. În rechizitoriul prin care 17 persoane, printre care şi magistraţi, au fost trimise în judecată, firma austriacă apare ca beneficiar al ilegalităţilor comise de cei vizaţi.
Cel care se ocupa de terenul pe care urma să fie construit sediul Schweinghofer din Rădăuţi este Babiuc Gavril, un apropiat al firmei. De altfel, în rechizitoriu se vorbeşte şi despre presiunile companiei pentru obţinerea de către intermediarul Babiuc a unui teren de 41 de hectare. Mai mult, unul dintre angajaţii societăţii austriace este chiar un fost şef al direcţiei silvice din judeţ.
Firma austriaca Schweinghofer, de al cărui nume se leagă scandalul defrisărilor ilegale, apare în dosarul retrocedărilor ilegale din suceava. Potrivit DNA, societatea ar fi fost unul dintre principalii beneficiari ai retrocedărilor ilegale. Parcelele de teren ar fi fost obţinute, prin intermediul lui Gavril Babiuc, apropiat al holdingului austriac. Asupra acestuia s-ar fi făcut presiuni pentru obţinerea a 41 de hectare de teren.
”Numitul Babiuc Constantin Gavril a fost presat de investitorul austriac să rezolve această situaţie sub sancţiunea pierderii, inclusiv de către acesta a unor sume semnificative de bani. În acest context, Babiuc Constantin Gavril a apelat la judecatorul Barbuță Costică, din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, căruia i-a solicitat, iar acesta din urma a acceptat să emită 69 de hotarâri judecătoreşti cu încălcarea dispoziţiilor legale în vigoare”, se arată în rechizitoriul DNA.
O parte dintre terenuri ar fi fost cumparate de investitorul austriac prin intermediul unei alte societati – prietene, controlată de un fost șef al Direcției Silvice din județ, Nechifor Tofan. Racolarea oamenilor din sistemul de stat pare a fi devenit obiosuita pentru societate, în condițiile în care interesele firmei sunt aparate acum de Georgeta Gavriloiu, fost director în cadrul consiliului Concurentei.
”În acelaşi interval a reuşit vânzarea acestor terenuri, în mod direct, ca persoană fizică, cât şi prin intermediul S.C. CASCADE EMPIRE SRL, către societatea austriacă, prin intermediul unor contracte de vânzare cumpărare notariale obţinând un profit declarat de aproximativ 4.000.000 lei”, se mai precizează în rechizitoriu.
17 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar. Printre acestea avocaţi, judecători, procurori şi poliţişti. DNA investighează acum, într-un dosar disjuns, retrocedarea altor 90 de hectare de teren din judeţ.