Schimbările climatice ar putea afecta ceasul global, arată un studiu

Schimbările climatice ar putea afecta ceasul global, arată un studiu
Foto: Pixabay

Schimbările climatice afectează viteza de rotație a Pământului și ar putea avea un impact asupra modului în care cronometrăm, arată un studiu, potrivit BBC.

Ceasul global ar putea fi afectat

Accelerarea topirii din Groenlanda și Antarctica adaugă apă suplimentară în oceanul planetar, redistribuind masa. Acest fenoment încetinește foarte puțin rotația Pământului, dar planeta încă se învârte mai repede decât obișnuia să o facă.

În aceste condiții, cronometrele globale ar putea fi nevoite să scoată o secundă din ceasurile noastre mai târziu decât ar fi fost cazul.

„Încălzirea globală afectează deja cronometrarea globală”, se arată în studiul publicat de Nature.

Schimbările climatice ar putea amâna scoaterea unei „secunde bisecte”

Ora Universală Coordonată (UTC), care este folosită de cea mai mare parte a planetei pentru a regla ceasurile și ora, este calculată în funcție de rotația Pământului.

Rata de rotație a Pământului nu este constantă și, prin urmare, poate avea un efect asupra a cât de mult durează zilele și nopțile.

Modificările de la nucleul lichid al Pământului au făcut planeta să se învârtă puțin mai repede. Începând din anii `70, în ceasul global au fost adăugat circa 27 de secunde bisecte, iar în 2026 ar fi urmat să fie scoasă una pentru prima oară, așa-numita „secundă bisectă negativă”.

Totuși, studiul a arătat că topirea gheții a compensat parțial accelerația rotației, sugerând că până în 2029 nu va fi nevoie de scoaterea unei secunde bisecte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`