Schimbările climatice afectează migrația păsărilor. Din ce în ce mai multe înaripate rămân în România la venirea iernii

Schimbările climatice afectează migrația păsărilor. Din ce în ce mai multe înaripate rămân în România la venirea iernii
Sursa foto: Facebook

Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă a făcut ca păsările călătoare să nu mai migreze spre alte țări, așa cum o făceau altădată.

Acest fenomen este de mulți ani

Conform specialiștilor, acest fenomen este vizibil de mulți ani, însă anul acesta au rămas la noi în țară cele mai multe păsări migratoare, potrivit Știrile ProTv. 

În zona lacului Bistreț, din județul Dolj, păsările călătoare pot fi văzute și în plină iarnă. De aceea, localnicii și pescarii se bucură de prezența lebedelor, cormoranilor, berzelor, pescărușilor sau pelicanilor.

„Sunt familii întregi. Că am și numărat, că eram la pescuit și mergeau câte 9, 9 în grup, lebede”, a spus Dumitru Brătan, localnic.  „Când eram noi mici și era zăpadă la genunchi, nu vedeai așa ceva, fiindcă ele plecau în zona caldă. Nu cred că o să plece”, a declarat Ionel Lazăr, localnic.

Încălzirea timpurie din primăvară poate reprezenta un pericol pentru păsări

Ornitologii spun că această schimbare în migrația păsărilor a apărut în urmă cu 6-7 ani, însă anul acesta au rămas cele mai multe înaripate la noi în țară.

„Climatul acesta cald, iernile blânde întrețin oarecum condiții pentru multe din specii. Și mă refer mai ales la specii acvatice, de pildă cu statut de oaspeți de vară sau specii de pasaj. Adică sunt specii cu acest statut – oaspeți de vară care, în mod tradițional, veneau la noi în țară, se reproduceau și apoi părăseau Europa”, a spus Mirela Ridichie, ornitolog.

Totuși, specialiștii avertizează cu privire la încălzirea timpurie de pe timpul primăverii, care este urmată de perioade de îngheț. Păsările migratoare care rămân la noi pe timpul iernii, nu rezistă perioadelor în care temperaturile scad brusc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`