Schimbări majore la rovinietă: Tarifele vor fi determinate în funcție de durată și nivelul de poluare. Ce se va întâmpla peste 3 ani?

Publicat: 14 07. 2023, 17:54
Actualizat: 14 07. 2023, 17:54
Sursa foto: Profimedia

În conformitate cu legislația în vigoare, rovinieta trebuie achitată înainte de utilizarea rețelei de drumuri naționale din România și este structurată în funcție de durata de utilizare. Duratele disponibile sunt: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful pe zi nu poate depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pentru 10 zile nu poate depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pentru 30 de zile nu poate depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pentru 60 de zile nu poate depăși 30% din tariful pentru 12 luni.

Creșterea valorii rovinietei și impactul asupra vehiculelor Euro 6

Rovinieta se aplică în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale. Durata de utilizare include atât durata de parcurs, cât și perioada de staționare. Aceasta este valabilă pe rețeaua de drumuri naționale, cu excepția sectoarelor de drum aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ieșire din acestea.

Ministerul Transporturilor are în vedere o creștere a valorii rovinietei. În primă fază, se preconizează o majorare de aproape 40%, care urmează să fie implementată peste trei ani. Ulterior, în anul 2035, se planifică o nouă ajustare a taxei de drum, cu o creștere de 66%. Aceste tarife se vor aplica în special mașinilor Euro 6, în scopul de a taxa suplimentar cei care poluează într-o măsură mai mare, scrie Digi24.

Reguli noi la plata rovinietei pentru vehiculele de marfă

În viitor, autoturismele vor fi supuse unui sistem de plată a rovinietei similar cu cel existent în prezent, constând într-o vignietă valabilă pe o anumită perioadă de timp. Cu toate acestea, tarifele vor fi diferențiate în funcție de nivelul de poluare al mașinii. Vehiculele care respectă normele de poluare Euro 6 vor fi taxate cel mai puțin. Cu toate acestea, chiar și pentru aceste mașini, tariful de rovinietă va crește începând din 2026. Propunerea din partea Ministerului Transporturilor este de a crește tariful pentru o rovinietă valabilă un an pentru mașinile Euro 6 de la 28 de euro, cât este în prezent, la aproape 39 de euro, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 40%. Această creștere va fi graduală în perioada 2026-2035, astfel încât în 2035 tariful să ajungă la aproximativ 46,5 euro, adică o creștere de aproximativ 66% față de nivelul actual. Mașinile care respectă norme de poluare mai scăzute vor suporta creșteri suplimentare ale tarifelor de rovinietă, cuprinse între 10% și 30%.

În ceea ce privește vehiculele de marfă, se vor aplica noi reguli pentru plata rovinietei. Pentru șoferii de TIR și alți operatori de transport, tarifele vor fi determinate în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi din România, dar și în funcție de nivelul de poluare al vehiculului. Taxele se vor aplica atât pe drumurile naționale, cât și pe autostrăzi, însă se propune ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie redus cu aproximativ 50% față de tariful aplicat pentru autostrăzi.