Schimbări în Codul Rutier: Şoferii începători ar putea fi obligaţi să aibă însoţitor la deplasările pe timp de noapte
Şoferii începători ar putea fi obligaţi să aibă însoţitor la deplasările pe timp de noapte. Potrivit amendamentului propus de senatorul Nicolae Moga, însoțitori pot fi persoane adulte care au permis de conducere de cel putin cinci ani. Nici seniorii șoselelor nu au fost uitați de senatorul Nicolae Moga. Pentru șoferii de peste 60 de ani, valabilitatea permisului de conducere ar urma să fie de doar cinci ani. Iar pentru cei de peste 70 de ani, valabilitatea carnetului scade la trei ani.
Potrivit amendamentului adoptat, şoferii care au permis de conducere categoria B1 şi B de mai puţin de un an nu au voie să conducă vehicule pe timpul nopţii, sau pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, sau polei, fără însoțitor. De asemenea, amendamentul mai prevede că atunci când vizibilitatea este redusă sub 100 de metri, începătorii au obligaţia să fie însoţiţi de un şofer cu experienţă, adică o persoană care să aibă permis de conducere de cel putin 5 ani.
La depunerea acestor amendamente, senatorul Nicolae Moga a argumentat ca legislaţia românească trebuie să ţină cont de practica europeană şi faptul că 27 la sută din accidentele grave de circulaţie care au loc anual în România sunt produse de conducători auto cu vârste cuprinse între 18 si 25 de ani.
Senatorii din cele trei Comisii au continuat dezbaterile privind modificarea Codului rutier, după ce Biroul Permanent a decis prelungirea termenului de adoptare a acestui act normativ de către Senat cu două săptămâni.
La polul opus, șoferilor de peste 60 de ani le scade durata valabilității permiselor de conducere. Dacă în cazul începătorilor, senatorul Moga și-a motivat amendamentul, în cazul șoferilor mai în vârstă, alesul nu a mai adus nicio motivare. Chiar dacă, de exemplu, șoferii care au împlinit 70 de ani, se vor bucura de un carnet de conducere valabil doar pe trei ani.