Luni, 3 iulie, temperatura medie mondială a atins un nou maxim, depășind pentru prima dată 17 grade Celsius. Cercetătorii americani au declarat că noul record a fost cel mai ridicat din orice înregistrare care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Oamenii de știință cred că o combinație între un eveniment meteorologic natural cunoscut sub numele de El Niño și emisiile continue de dioxid de carbon ale omenirii sunt cauza acestei călduri.
Oamenii de știință de la Centrele Naționale de Predicție a Mediului din SUA au declarat că temperatura medie mondială a ajuns la 17,01C pe 3 iulie, depășind recordul anterior de 16,92C, care se menținea din august 2016.
Căldura record de primăvară în Spania și în multe țări din Asia a fost urmată de valuri de căldură marină în locuri care nu le văd în mod normal, cum ar fi Marea Nordului.
Săptămâna aceasta, China a continuat să se confrunte cu un val de căldură prelungit, cu temperaturi de peste 35°C în unele locuri, în timp ce sudul SUA a fost, de asemenea, afectat de un val de căldură.
India a resimțit, de asemenea, impactul căldurii și al secetei.
„Faptul că temperatura medie globală a aerului de la suprafață a atins 17C pentru prima dată de când dispunem de înregistrări fiabile reprezintă un reper simbolic semnificativ în lumea noastră în curs de încălzire”, a declarat cercetătorul în domeniul climei Leon Simons.