Schimbarea la Față a Domnului este prăznuită de creștin ortodocși pe data de 6 august, iar în această zi se spune că împlinesc rugăciunile. Această sărbatoare amintește de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos își descopera dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o.
Sărbătoarea are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, au realizat că Iisus nu este un simplu prooroc, ci este chiar fiul lui Dumnezeu.
Sărbătoarea Shimbarii la Față a Domnului datează de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena zidește o biserica pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menționată în documente din prima jumătate a secolului al V lea. În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulțumire pentru biruința creștinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456, scrie crestinortodox.ro.
Există obiceiul ca în această zi să se facă pomenire generală a celor trecuți la cele veșnice (Biserica Rusă). În unele zone, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului se aduc la biserică struguri, care se împart credincioșilor.
Rugăciunile care se rostesc la sărbătoarea Schimbării la față a Domnului sunt puternice și aduce cu ele împlinirea celor mai arzătoare dorințe.
Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.
”Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.
La ceas de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.
Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.
Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”.
” Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cela ce Te-ai schimbat la față și ai îngăduit ucenicilor Tăi a vedea Slava Ta, precum li se putea,ajută-mă și pe mine să înțeleg dumnezeirea, să o cuprind pe cât aș putea în inima mea și în mintea mea, ca să am credință tare, ca să nu mă mai biruiesc cu necredința, îndoiala, să biruiesc cele rele ce mă ispitesc să cad, ajută-mă de-mi răsare în inimă lumina Ta, iubirea Ta, căci din iubirea Ta de oameni poți schimba orice suflet secătuit în izvor de daruri.
Sfinților ai lui Dumnezeu, apostoli și prooroci, rugați-vă lui Dumnezeu pentru mine, și ajutați-mă să mă schimb și eu pentru a fi bineplăcută Domnului, să am bunatate în loc de răutate, iubire în loc de ură și invidie, ascultare în loc de încrâncenare, ajutați-mă, voi, Sfinților ai lui Dumnezeu, să am pace în loc de tulburare, blândețe și milostivire în loc de mâniere și asuprire, credință în loc de îndoială, plecare de voie în loc de cârtire, mulțumire și rugăciune în loc de nemulțumire.
La praznicul Tău, Doamne, să mă schimb și eu aș vrea, ca să fiu bineplăcută Ție, ajută-mă, Doamne, pentru rugăciunile sfinților Tăi, și ale Măicuței Tale, ajută-mă cu mila Ta și cu iubirea Ta de oameni, ajută-mi, Doamne. Amin”.