Schimbare privind legile justiției: Tudorel Toader nu mai cere avizul Comisiei de la Veneția
După ce miercuri, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța că solicitarea de aviz pentru Comisia de la Veneția este pregătită și urmează să fie trimisă, situația s-a schimbat complet a doua zi.
Ministrul Justiției a anunțat că atâta timp cât proiectul de lege va fi adoptat prin inițiativă parlamentară, nu mai este responsabilitatea lui să trimită sesizare către Comisia de la Veneția.
"Nu te duci la Comisia de la Veneţia cu forme intermediare ale proiectului de lege. Eu am proiectul de lege finalizat şi aşteptam decizia sã vãd unde trebuie sã îl prezint: la Guvern sau la Parlament. Ieri am aflat. Îl prezint la Parlament. Eu mã duc la Parlament, avem forma finalã a proiectului, mã duc la Parlament în care am: solicitarea de aviz de la Comisie, expunerea de motive a proiectului de lege, proiectul de lege, cele trei legi ce urmeazã a fi modificate în format tabelar (…) În momentul în care Comisia din Parlament îşi însuşeşte poiectul de lege, preia şi solicitarea de aviz de la Comisie (de la Veneţia- n.red.) şi o trimite Comisiei”, a afirmat Tudorel Toader, conform stiripesurse.ro.
De altfel, Liviu Dragnea a anunțat că dezbaterile în Parlament vor începe fără a aștepta părerea Comisiei de la Veneția privind legile justiției.
"Da….. Din câte am înţeles pe surse este vorba de o întrebare referitoare la procedura de numire a procurorilor şefi. Comisia specială va îndrăzni să lucreze pe celelalte prevederi şi pe celelalte amendamente. Nu poate să stea ţara în loc până nu vedem noi dacă numeşte preşedintele, sau dacă numeşte CSM procurorii şefi. Cred că domeniul justiţiei are probleme pe care şi judecătorii şi procurorii aşteaptă să fie rezolvate", a afirmat președintele PSD.
Proiectul de lege privind modificările la legile justiției au primit deja aviz negativ de la CSM. Cele mai controversate din prevederi sunt: mutarea Inspecției Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiției și eliminarea președintelui din procedura de numire a procurorilor-șefi.