Schimbare importantă a Codului Rutier! Ce măsură trebuie să aibă în vedere șoferii

Schimbare importantă a Codului Rutier! Ce măsură trebuie să aibă în vedere șoferii
Sursa foto: Shutterstock

Codul Rutier are câteva schimbări, iar șoferii vor avea noi obligații.

Ce trebuie să facă șoferii când văd girofarurile mașinilor

În prezent, șoferii trebuie să acorde prioritate mașinilor de ambulanță, poliție, pompieri sau altele care au montante girofarurile albastre și roșii, dar nu sunt obligați să oprească mașinile pe marginea drumului, conform Antena 3.

Dar, Codul Rutier va suferi o modificare referitoare la acest subiect. Astfel, șoferii vor trebui să oprească mașinile și să permită trecerea ambulanțelor, nu doar să le acorde prioritate.

Articolul 37 din Codul Rutier va fi astfel: „Conducătorii de vehicule sunt obligați să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau de bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie şi sonore, precum şi la trecerea autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore”.

Acesta este un proiect de lege de la Senat, dar pentru a se aplica trebuie să se adopte la Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Așadar, conducătorii auto vor trebui să oprească mașinile și în cazul ambulanțelor care au doar girofaruri albastre.

Semnificația semnalelor luminoase

Semnalele luminoase de avertizare sunt montante pe autovehicule, iar lumina roșie obligă participanții la trafic să oprească în direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului, iar cea albastră să acorde prioritate. Lumina galbenă avertizează participanții la trafic să circule cu atenție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`