Cotidianul vienez „Kurier” anunța, într-o relatare apărută la 28.01.2023 agenda emoțională românească preelectorală care probabil ne va urmări până în 2024 și scrie că „inițiații se așteaptă ca în viitorul apropiat să apară în presa din România și contractele altor firme austriece”.
Precum despre preluarea marii bănci BCR de către Erste Goup. Sau preluarea Băncii Agricole de către RBI (Raiffeisen Bank International) și chiar despre achiziția Asirom de către Vienna Insurance Group, ultima nefiind de fapt o privatizare.
Astfel cashcow sau „vaca de bani peșin”, cum tandru e denumit Petrom-OMV de către „Kurier” ar fi doar începutul! Presa austriacă explică cauza: „Răzbunare împotriva votului Schengen: vânzarea companiei de petrol și gaze Petrom către OMV se găsește sub un atac puternic.
Contractul de privatizare este disecat public”! Andrea Hodoschek, renumita jurnalistă austriacă a publicației „Kurier” amintește corect că „vetoul Schengen al Austriei a provocat o mare indignare publică în România” și observă o schimbare de paradigmă în abordarea românească.
Deoarece interesul public pentru Schengen a început să scadă, OMV-ul servește drept „ciuca bătăilor“. Hodoschek aduce la rândul ei o dezvăluire care ar putea trece neobservată: „Contractul inițial (!) de privatizare, aniversat astăzi în România drept o mare dezvăluire, nu este de fapt chiar atât de secret”.
Documentul ar fi fost ani de zile după semnare disponibil pe site-ul Petrom, conform „Kurier”. Dezvăluirile sunt utile deoarece discuțiile pe care le declanșează ne fac să conștientizăm cine am fost, unde ne aflăm și poate chiar ceea ce ne așteaptă.
După 19 ani dezvăluirile despre privatizarea Petrom sunt gustate de public. Fac rating. Pentru ca emoția alibiului austriecilor, numită „veto-ul Schengen”, un exercițiu de imagine pe cât de viclean pe atât de nedrept, pornit în decembrie 2022 din Viena, să capete în România mereu un nou și astfel un alt nume propriu.