Cercetătorul Octavian Jurma cere noi restricții din partea Guvernului României, deși rata de infectare în țara noastră trece puțin peste 1 la mia de locuitori.
Statisticianul Jurma crede că varianta Omicron este mult mai contagioasă decât cele precedente. Observația a fost făcută de cercetător ca o observație la situația din Africa de Sud, regiunea Gauteng.
„Este o creștere într-o populație cu grad foarte mare de imunizare prin infectare și rată mică de vaccinare, similar cu România. Graficul atașat ilustrează diferența dintre o versiune care trece prin populație că un tsunami (Delta) și una care trece că un trăsnet (Omicron).
Timpul de dublare al numărului de cazuri noi este sub 4 zile, probabil chiar sub 3,5 zile. Acesta înseamnă o dublare a numărului de cazuri de 2x într-o singură săptămâna, într-o populație recent trecută prin infectare de masă.
Va imaginați valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România?
Ei bine, în acest ritm Omicron poate disloca Delta cu ușurință și în România într-o singură luna. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor în format fizic în ianuarie va avea iarăși rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum.
Rugați-va că acest val să nu fie urmat de o creștere la fel de abruptă și de mare a numărului de internări după 2-3 săptămâni, respectiv de decese după 3-4 săptămâni (…)”, a transmis Jurma.
Jurma anticipează o creștere mare a numărului de infectări, în următoarele săptămâni.
„Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem speră să ajungem la ieșirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăși capacitatea de monitorizare după 20,000).
Asta înseamnă că în 3 săptămâni valul 5-Omicron poate ajunge la vârf, și vom începe să discutăm măsurile care trebuie luate tot după ce valul a trecut de vârf, la fel că în ultimele 3 valuri.
Pare inimaginabil? Mai priviți odată graficul. În zece zile numărul de cazuri Omicron în Gauteng a crescut de la 700 de cazuri pe zi la 7,000 de cazuri pe zi (și asta e media la 7 zile). Vârfurile zilnice au depășit deja 15,000 de cazuri noi în Africa de Sud.
De fapt, varianta Omicron are potențialul să producă primul val pandemic cu adevărat pan-European în ianuarie (…)”, a mai precizat statisticianul, pe Facebook.
Tulpina Omicron s-a răspândit deja în zeci de state ale lumii. Au fost confirmate sute de infectări și niciun deces. Alexandru Rafila a precizat că simptomele sunt minore, în cazul infectării cu SARS-COV-2.
„La categoria veștilor bune este că simptomele sunt minore la persoanele diagnosticate cu Omicron. Nu sunt probleme deosebite, e adevărat ele au fost vaccinate, dar asta nu face altceva decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării”, a declarat Rafila, într-o declarație de presă.