Scenariu sumbru: Peste 40% din teritoriul României, o stepă aridă în următorii 30 de ani

Scenariu sumbru: Peste 40% din teritoriul României, o stepă aridă în următorii 30 de ani

Potrivit unei estimări sumbre, în contextul schimbărilor climatice, peste 40% din teritoriul țării ar urma să devină o stepă aridă în următorii 30 de ani.

STUDIU: 40% din România, o stepă aridă în următorii 30 de ani

Scenariul este susținut de modelările climatologilor care indică faptul că, într-un scenariu moderat,peste 11 milioane de români vor fi afectațide creșterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă și deșertificare.

Pentru a nu se ajunge în acest punct, Greenpeace România propune replantarea perdelelor forestiere și a pădurilor de protecție din zonele de câmpie.

Se estimează că aproximativ 20 milioane metri cubi de lemn dispar anual inclusiv din zonele de câmpie.

„Schimbările climatice sunt deja aici. În lipsa pădurilor, întreaga zonă de câmpie a României, Grânarul Europei, se usucă rapid. 11 milioane de români sunt direct afectați. Doar în ultimul deceniu, România a plătit despăgubiri de 330 de milioane de euro fermierilor afectați de secetă, cât să înconjurăm planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere.

Avem nevoie urgentă de pădure în zonele de câmpie pentru a stopa eroziunea solului și a ne asigura hrana. În 2020, fântânile oamenilor au secat încă de la începutul verii, iar spre final de august am început să numărăm lacurile evaporate. Mai avem umbră doar pe 6% din câmpiile României, iar marile orașe se sufocă sub poluare și caniculă.

Împădurirea acestor zone este un obiectiv prioritar pentru siguranța națională. Acum 100 de ani plantam primele bariere verzi de protecție. Acum 50 de ani începeam să le pierdem. E timpul să reconstruim soluția naturală pe care o oferă pădurile, pierdută din ignoranță, lăcomie și proastă administrare” transmite Ciprian Gălușcă, reprezentant Greenpeace România.

Cifre catastrofale în agricultura din România

Intervalul 2019-2020 a reprezentat o puternică lovitură pentru fermierii români. Culturile au fost grav afectate din cauza secetei.

„Foarte mari sunt problemele. Cred că nici în ultimii 50 de ani nu a mai fost așași chiar nici seceta din 1946 nu a avut o asemenea anvergură. Nu a fost ploaie în toamna anului 2019, n-au fost precipitații în primăvara anului 2020, n-au fost precipitații în vara lui 2020 și nici în toamna lui 2020. Nu știu dacă vor fi precipitații în perioada care urmează.

Ploile care au căzut acum, în cantități de 50-60 litri pe metrul pătrat i-au ajutat pe fermieri să semene bruma de rapiță, pe unde a atins ploaia asta. Rapița e scăpată”, a declarat prof. univ. Aurelian Penescu pentru B1.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`