Scenariu sumbru: 2.000 de cazuri zilnice de COVID-19, după redeschiderea restaurantelor și școlilor / Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara: „Relaxarea la noi este greșit înțeleasă”

Publicat: 28 08. 2020, 18:56

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea, nu vede cu ochi buni reluarea activității restaurantelor cu spații închise și a cursurilor în cadrul unităților de învătământ.

Mai mult, într-un scenariu negru, acesta consider că numărul de cazuri noi de COVID ar putea crește la peste 2.000 de cazuri pe zi.

Cristian Oancea: 2.000 de cazuri zilnice de COVID-19, după redeschiderea restaurantelor și școlilor

Situația n-o să fie stabilă la nivel național și vom continua așa mult și bine. Temerea noastră este că, odată cu aceste măsuri de relaxare, va mai crește încă o dată incidența, dacă nu se vor respecta ad literam, cum le-a instituit Ministerul Sănătății.

La aproape 85.000 de cazuri confirmate, avem încă cazuri active aproape 44.000, avem 3.500 de decese și numărul lor este tot acolo, într-o fază de platou, în jur de 50 de decese aproape în fiecare zi.

Nouă ne este teamă că, odată cu aceste măsuri de relaxare, peste 2-3 săptămâni, o lună, din nou o să avem o creștere undeva la 2.000, sau peste 2.000 de cazuri noi pe zi”, a declarat medicul la Digi 24.

De asemenea, acesta mai este de părere că, odată cu începerea școlii, riscul de transmitere a virusului va crește în rândul persoanelor în vârstă.

“Acei copii, în marea lor majoritate sunt asimptomatici. Pe acei copii de la grădiniță și de la școală îi vor aștepta bunicii care au diabet, au o formă de neoplazie, hipertensiune sau alte boli cronice. Riscul de transmitere în masa vârstnicilor este foarte crescut.

Trebuie să avem acele măsuri de distanțare fizică, de purtat măști, de aerisit clasa. Trebuie cumva clasele să nu mai fie supraaglomerate, ora să fie mai scurtă, să se folosească măsurile de protecție și să se facă acel triaj minim epidemiologic cu care înainte de ’90 noi am fost obișnuiți, în sensul în care părinții să fie responsabili, să nu-și ducă la școală copiii care sunt răciți. Medicul sau asistentul de școală să facă acel triaj epidemiologic și învățătorul sau educatorul sau pedagogul care este la acea școală să vadă dacă acelor copii le curge nasul sau prezintă semne de infecții respiratorii”, a spus Oancea.

„Medicii de la Terapie Intensivă sunt epuizați și emoțional și fizic”

„Temerea noastră este că relaxarea la noi este greșit înțeleasă. Relaxarea la noi îți aduce și responsabilitate. N-o să se mai testeze atât de mulți, pentru că anotimpul de vară s-a încheiat și nu mai merge lumea în concedii, se reîntorc la muncă.

Atunci se va compensa cu deschiderea școlilor, cu relaxarea aceasta, care dacă n-o să fim responsabili, ori vom fi în jurul cifrei de 1.500, ori va fi o ușoară creștere până undeva la 2.000 de cazuri. Problema este că din aceste cazuri se selectează și cazurile severe care după aceea vor fi încărcătură pe sistemul de Terapie Intensivă”, a mai afirmat Cristian Oancea.

„Cam în două săptămâni e posibil să ajungem la în jur de 700, ceea ce înseamnă la o capacitate de aproape 1.000 de paturi la nivel național dedicată pentru Sars-CoV-2, un fenomen deja îngrijorător. Să nu uităm că resursa umană de Terapie Intensivă din interiorul spitalului nostru este epuizată și emoțional și fizic. Fac gărzi în continuu. O dată la 3-4 zile toți medicii fac câte o gardă și acest lucru e deja de 7 luni de zile”, a mai punctat managerul spitalului din Timișoara, despre situația cadrelor medicale din linia întâi.

Cazuri de COVID-19 cu manifestări noi

Tot Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, de această dată din București, mediculEmilian Imbri, a observat simptomatologii nemaîntâlnite până acum la pacienții infectați cu noul coronavirus și se arată îngrijorat de evoluția acestora.

„Eu, capersoană și camanagerul unei instituții, mi-am exprimat îngrijorarea mea personală.De ce văspun că sunt îngrijorat: nu neapărat de număr, numărul vedeți că este constant – și nu e ușor de gestionat, suntem la limităcu număruldepaturi, dinterapienici nu vorbesc, nu a mai fost un pat liber de câteva luni de zile.Problema e că sunt cazuri alecăror manifestări – nici colegii mei nu auînțeles și nu pricep cum de se ajunge în situația asta”, a declarat medicul pentruDigi24.

Mai exact, acesta a remarcat cazuri cusimptomatologieneuropsihiatrică, nemaiîntâlnite până acum la pacienții confirmați cu COVID-19.

„Au apărutcazuri cu simptomatologieneuropsihiatrică,care până acum nu prea a fost evidentă.Au început să apară cazuri – nu sunt multe – în care manifestările sunt neurologice, psihiatrice, devieri de la percepția reală a momentului și a realității, tulburări de echilibru, de exprimare și de orientare și până acum nu prea am auzit.Am vorbitși cu alți colegi din alte spitale, nu prea se înțelege cum se întâmplă fenomenulăsta. Mai grav e că, nefiind o medicație stiintifică,efoartegreu de intervenit, stai cu mâinile încrucișate și nu știi ce săfaci.În acest sens sunt îngrijorat, mi-e teamă că vom fi în situația în care nu știm ce să facem”, a mai precizatEmilian Imbri.