Scenariu apocaliptic pentru România: Cât de pregătiți suntem pentru o întrerupere totală de energie electrică. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, aprovizionarea cu apă și hrană

Scenariu apocaliptic pentru România: Cât de pregătiți suntem pentru o întrerupere totală de energie electrică. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, aprovizionarea cu apă și hrană

Întreruperile de curent pe scară largă (așa numitele blackouts) care au ca rezultat pierderea totală de energie într-un stat sau chiar într-o regiune mult mai întinsă este un scenariu de coșmar care ar trebui luat în calcul de toate guvernele. Cu atât mai mult în România, unde instituțiile și serviciile publice își dovedesc adesea ineficiența, fără să existe crize de proporții apocaliptice.

Ce ar însemna o întrerupere totală de energie în România

O întrerupere de curent generalizată este cea mai gravă formă de întrerupere a energiei electrice, o defecțiune a rețelei care are ca rezultat o pierdere totală de energie într-o regiune mare. Întreruperile de curent totale sunt distincte de cele locale care ar putea apărea în timpul unei furtuni, când vânturile puternice răstoarnă un stâlp de electricitate în apropierea casei, de exemplu.

Acesta este un set de defecțiuni în cascadă care fac rețeaua incapabilă să mai aprovizioneze utilizatorii, cufundând o întreagă regiune în întuneric.

Întreruperea totală a curentului electric la nivel național ar da viața românilor peste cap în câteva clipe. Spitalele, magazinele, serviciile de protecție, comunicațiile, toate ar deveni nefuncționale în cazul în care o pană de curent majoră s-ar întinde pe mai multe zile sau chiar săptămâni. Tehnologia care ne-a schimbat viața în ultimele decenii ar deveni inutilă, iar confortul și siguranța date de aparatura casnică vor dispărea, fiind înlocuite de o panică generalizată. Hrana va fi tot mai greu de obținut și de păstrat, iar oamenii tot mai izolați, fără acces la internet sau telefoane mobile. Lipsa alimentelor de bază sau chiar a apei ar putea deveni probleme reale.

Într-un astfel de scenariu, de la panică, la o luptă pentru supraviețuire ar fi doar un pas, pe care îl trăiesc de obicei populațiile din zonele de conflict, unde statele eșează în a oferi societăților nevoile de bază.  Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate.

Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării.

Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp.

Deși astfel de crize umanitare par desprinse din filmele SF, au existat numeroase precedente care demonstrează cât de vulnerabili putem deveni în cazul unui blackout.

La începutul anului, o pană de curent a lăsat 4,5 milioane de americani din Texas fără electricitate, timp de mai multe zile. Înghețarea a avut efecte în cascadă asupra altor servicii care depind de electricitate, inclusiv tratarea apei potabile și serviciile medicale. Criza s-a suprapus cu una dintre cele mai geroase ierni din istorie, ceea ce i-a făcut pe americani să se lupte pentru a supraviețui înghețului, arzând combustibilul sau cărbuni folosiție de obicei pentru grătar. În disperare, mulți au fost nevoiți să fiarbă zăpada pentru a supraviețui.

Libanul a suferit o întrerupere totală a curentului electric în această lună, lăsând populația sa de 6 milioane de oameni fără energie electrică generată central timp de 24 de ore.

De asemenea, guvernul austriac a inițiat o campanie majoră de informare și de pregătire a populației pentru o criză energetică de proporție. Potrivit recomandărilor experților militari austrieci este de așteptat ca în cazul unei întreruperi de curent în Austria să nu existe curent electric pentru cel puțin o zi, iar pentru întreaga Europă sunt așteptate întreruperi de… o săptămână. Conform aceleași surse probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%.


Deși România nu are un plan guvernamental pentru a putea face față unei asemenea crize umanitare, pericolul nu este atât de îndepărtat pe cât pare. Rețeaua noastră de electricitate se confruntă cu provocări serioase, iar avertizări sunt la tot pasul în legătură cu penuria de energie și posibile întreruperi de curent generalizate.

Câteva sfaturi de bază pentru a supraviețui unui blackout

Pe măsură ce vremea extremă devine din ce în ce mai comună, este bine să fii pregătit. Cu cât ești mai pregătit din timp, cu atât vei fi nevoit să fii mai puțin creativ sau să faci gesturi riscante în astfel de crize.

Începeți prin a face aprovizionare cu articole esențiale de urgență, cum ar fi pături suplimentare, baterii și lumânări sau felinare alimentate cu baterii, astfel încât să vă puteți deplasa în casă și să vă încălziți peste noapte. Totul poate fi ca un joc în care ne prefacem că trebuie să mergem într-o excurie: Vrei avea nevoie de o geantă, o lanternă, hrană suplimentară și apă.

Pentru electronice, luați în considerare încărcătoarele solare, care pot încărca un telefon mobil standard cu doar câteva ore de lumină solară. Bateriile de putere USB, sau încărcătoarele portabile, sunt, de asemenea, o opțiune la îndemână, deoarece pot păstra puterea luni întregi, ceea ce înseamnă că trebuie să le reîncărcați doar de câteva ori pe an. Cei care locuiesc în zone cu risc mai mare de vreme severă de iarnă ar putea dori să ia în considerare o centrală electrică portabilă, care este de fapt o baterie reîncărcabilă gigantică. Deși sunt costisitoare, începând de la aproximativ 1.000 de dolari, sunt singurul tip de generator care poate fi folosit în siguranță în interior.

Luați în considerare și nevoile de sănătate ale membrilor familiei. Cei care iau medicamente importante ar trebui să se asigure că sunt ușor accesibile și să păstreze o listă cu numerele de telefon de urgență pe frigider sau într-o zonă comună, inclusiv informații de contact pentru cei dragi, medici, compania de utilități și compania de asigurări.

În ceea ce privește proviziile de hrană, evitați să luați cu asalt la magazin alimentar, aprovizionandu-vă cămara cu articole neperisabile, cum ar fi batoane, cereale și lapte praf. Odată ce rămâneți fără electricitate, alimentele din frigider sunt în general sigure pentru a fi consumate timp de aproximativ patru ore, în timp ce congelatorul va rămâne rece mai mult timp (aproximativ 48 de ore pentru un congelator plin, 24 pentru unul pe jumătate plin).

Nu folosiți aparate cu ardere, cum ar fi cuptoarele cu gaz sau grătarele. Acestea produc vapori toxici, inclusiv monoxid de carbon și, prin urmare, nu ar trebui să fie folosite niciodată în situații de urgență pentru căldură sau gătit în interior. În schimb, utilizați un șemineu cu aerisire sau o sobă cu lemne ventilată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`