Scandalul noii secţii de Arşi de la Spital Floreasca revine. După ce Corpul de Control al Guvernului a confirmat că Unitatea nu este încă pe deplin funcţională, noi detalii incredibile apar în acest caz. Profesorul Ioan Lascăr este prima legendă medicală trimisă în fața procurorilor de către Ministerul Sănătății, a dezvăluit jurnalistul Cătălin Tolontan, pe blog-ul său. Totul pentru că Lascăr ar fi semnat în fals o recepție fictivă la Unitatea de Arși. Medicul ar fi motivat în fața inspectorilor că s-a bazat pe buna credință a firmei Gemedica, cea care i-ar fi promis că va pune noua secție în funcțiune, dar nu s-a ținut de cuvânt.
Familiile victimelor din Colectiv fac dezvăluiri incendiare. Părinţii lui Radu Sienerth, ultima victimă a tragediei, au povestit pentru blogul lui Cătălin Tolontan cum fiul lor a stat patru luni la secția Toxicologie, la Floreasca. În tot acest timp li s-a spus că Unitatea Modernă de Arși funcționează, dar acolo nu o să își poată vizita mereu fiul.
Ioan Lascăr a declarat în faţa presei că Radu Sienerth "a murit în urma unei complicaţii pulmonare, o hemoragie masivă, care nu a mai putut fi controlată".
Tatăl lui Radu a povestit că, la un moment dat, s-a pus problema să-l mute pe băiat în Unitatea Modernă pentru Arși. Dar, într-o noapte, o asistentă din spital l-a informat pe tata ca unitatea modernă nu este gata, drept urmare bolnavul nu poat fi transferat
Radu a rămas la Toxicologie, unde a şi murit.
"Doctorul Lascăr ne-a zis că dacă l-am duce în Unitatea de Arși nu am mai avea acces la el. De fapt, nu era deschisă! Știam și m-a supărat că mă ia de prost. Lui Radu i-au montat la Toxicologie un pat dedicat pentru noua secție de arși. Atunci am tras aer amar în piept. Ne-a fost clar că secția nu e deschisă și că Radu va rămâne la toxicologie. Un mare ars stătea alături de pacienți vegheați de poliție", a povestit Valter Sienerth, tatăl lui Radu Sienerth, pentru tolo.ro.
Secţia de arşi modernă de la Floreasca a fost inaugurată de trei ori, dar nu a fost niciodată deschisă complet.
Corpul de Control al Guvernului a fost asigurat însă de conducerea spitalului că Secția Modernă de Arși s-a deschis și că s-au făcut acolo "o sută de operații".
La o lună după, Corpul de Control al Ministerului Sănătății repetă controlul celor de la Guvern. Iar Ministerul Sănătății a anunțat că a trimis la Parchet rezultatele acestui control.
Ioan Lascăr ar fi fost vizat direct.
"Pentru că a semnat un proces verbal fals de punere în funcțiune a Barocamerei, piesa centrală și de noutate absolută a Unității de Arși", scrie tolo.ro.
Potrivit informațiilor dezvăluite de acesta "Ioan Lascăr a motivat că firma i-a promis că o va pune mai târziu în funcțiune. Și că aceasta nu s-a ținut de cuvînt".
Într-o intervenție telefonică pentruȘtirile B1 Tv, jurnalistul Cătălin Tolontan atrage atenția asupra faptului că este prima dată când ministerul Sănătății reclamă un mare medic.
Scandalul noii secţii de Arşi de la Spital Floreasca: Profesorul Ioan Lascăr, trimis în fața procurorilor de Ministerul Sănătății
#DIRECT_ONE_1bae93#
”E pentru prima oară când ministerul Sănătății reclamă un mare medic. Noi am pus față în față două cazuri, unul din ele de la Spitalul de Arși, Teodora, una dintre primii care au plecat în străinătate și Radu care este ultimul care a murit. Radu a stat la Spitalul Floreasca, dar la secția de Toxicologie, după cum spune familia lui. Anomalia este cum e posibil ca un mare ars să rămână patru luni și jumătate la secție unde a ajus în prima zi, câtă vreme s-a discutat în spital despre când se deschide secția de mari arși. (…) Nu poți să faci o politică sanitară în funcție de durerea unor oameni. Rămân totuși faptele și documentele. Ioan Lascăr a recunoscut că nu a avut ce să facă, a avut încredere în firma care a fost plătită deși aparatele medicale de acolo nu au funcționat niciodată. El a semnat în fals, în sensul în care știa că nu funcționează tehnologia respectivă. Suntem într-o chestiune în care cei care au condus Spitalul Floreasca au tot mințit luni de zile până când s-a ajuns la Parchet”, a declarat Tolontan.
”Nu știm dacă ar fi trăit mai mulți, dar știm, cu siguranță, ar fi avut șanse mai mari de a trăi. Practic, gestul acesta de a trimite în fața procurorilor o legendă este totuși o acțiune curajoasă dacă te uiți la ministerul Sănătății. (…) Până să inaugurăm secția, că ea nu funcționează integral în momentul ăsta, practic la un an și două luni de la inaugurarea inițială, au expirat garanțiile pe unele dintre aparatele de acolo, ceea ce arată ceva foarte important, dincolo de orice corupție. Arată că noi nu am avut capacitatea organizatorică și științifică medicală profesională de a asimila o tehnologie nouă până în momentul în care ea a expirat. Acesta este decalajul real al unui sistem românesc de a asimila o tehnologie importantă a vremurilor noastre. Nu suntem în stare, nu suntem capabili. Înainte de orice suntem nepregătiți și incompetenți la nivel de vârf, asta este realitatea. Că după aia vine și corupția, asta da. Din toate cercetările noastre în aceste șase luni, cel mai important lucru acesta ni se pare: practic, suntem incapabili să ne organizăm și să dăm în funcțiune ceva înainte să expire garanția”, a mai declarat jurnalistul.