Scandalul dublului standard la produsele europene. Bulgaria trimite experți în supermarket-urile din Occident. Ministrul român al Agriculturii: Noi nu suntem aventurieri aici

Scandalul dublului standard la produsele europene. Bulgaria trimite experți în supermarket-urile din Occident. Ministrul român al Agriculturii: Noi nu suntem aventurieri aici
Foto: expresmagazin.ro

Bulgaria se alătură țărilor din Europa de est care acuză companiile multinaționale că vând mâncare de calitate inferioară comparativ cu cea comercializată în statele occidentale, informează The Guardian.

Ministrul bulgar al Agriculturii și alimentelor, Rumen Porozhahov, a anunțat că mai mulți experți au fost trimiși în vestul Europei pentru a cumpăra alimente din supermarket-uri. Verificările vor viza produse ca ciocolată, lactate, carne, sucuri, sau mâncare pentru bebeluși.

“Săptămâna viitoare vom cumpăra produse identice cu cele vândute pe piața bulgară de marile lanțuri iar apoi va putea începe analiza”, a declarat ministrul.

Pe de altă parte, ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, susținea luna trecută că nu poate recurge la aceeași măsură ca vecinii bulgari.

"Să fie foarte clar: nu putem, nu avem competența legală de a preleva probe pe teritoriul altui stat. Pentru a ajunge în această fază, am adresat omologilor din 5 state – Germania, Italia, Belgia, Olanda și Franța – o scrisoare prin care îi rog să ne dea posibilitatea ca experții noștri, împreună cu experții dumnealor, să preleveze probe în așa fel încât să le putem compara. (…) Nu te poți duce cu sacoșa sp iei din magazin, că nu poți să faci nici dovada că le-ai luat de acolo. Nu ne jucăm cu plasa aici. Nu punem instituțiile statului într-o situație în care nu ai răspunsuri. Acestea sunt aventuri, iar noi nu suntem aventurieri aici", a susținut ministrul Daea, citat de HotNews.ro.

Între timp, mai multe state din estul Europei au luat măsuri în acest caz. În Ungaria, ministrul Agriculturii a cerut autorității pentru siguranța alimentelor să verifice o sută de produse comercializate sub aceleași brand-uri în țară și în Occident, Cehia încearcă să facă presiuni asupra UE pentru a pune capăt acestei practici, iar autoritățile din Slovacia au anunțat că au descoperit diferențe de gust între produse ale aceleași mărci, comercializate în țara lor și cele din Germania și Austria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`