Scandal la Realitatea Plus. Maricel Păcuraru, patronul condamnat al postului, acuzat de înșelăciune. Jurnalistul Costi Rogozanu: „Prea mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire”

Scandal la Realitatea Plus. Maricel Păcuraru, patronul condamnat al postului, acuzat de înșelăciune. Jurnalistul Costi Rogozanu: Prea mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire

Un nou scandal izbucnea la Realitatea Plus, în urmă cu un an, chiar la începuturile pandemiei de coronavirus. Potrivit g4media.roCosti Rogozanu își anunța demisia de la Realitatea Plus și denunța presiunile patronilor ca angajații trimiși în șomaj tehnic să vină ”ca voluntari” la muncă.  Aceste acuzații au adus în atenția opiniei publice noi controverse în jurul lui Maricel Păcuraru, acționar al postului, care are deja la activ mai multe condamnări.

Acuații grave la adresa lui Maricel Păcuraru

”Vă anunț că întrerup colaborarea cu Realitatea. De o săptămână, se întâmplă chestiuni administrative care ne privesc pe noi toți. Inclusiv pe aceia care nu au primit o foaie cu șomaj tehnic la semnat și care apoi au primit și îndemnul să vină la muncă în calitate de ”voluntari”. Prea mulți dintre colegii noștri au fost puși într-o situație fără ieșire, toți au familii rate etc., le e greu să spună ”nu”. Nu avem nici putere de negociere, se pare că nu mai știm deloc să ne apărăm interesele împreună. Și mulți au semnat pentru că nu prea aveau încotro, îi înțeleg perfect, nu judec”, a scris Rogozanu într-un email către colegi, potrivit g4media.ro.

Cazul a intrat și în atenția MediaSind care a reacționat în urma acuzațiilor formulate de  angajații Realitatea Plus. Potrivit sindicatului, aceștia au fost trimiși în șomaj tehnic începând cu 7 aprilie 2020, contractele de muncă au fost suspendate, urmând să beneficieze de o indemnizație de 75% din salariul de bază.

”Deși au intrat în șomaj tehnic, veniturile diminuându-se drastic, angajații Realitatea Plus sunt obligați să presteze aceleași activități redacționale, în condițiile în care contractele de muncă sunt suspendate. Potrivit adeverinței eliberate de administratorul special al societății, Genoveva Grigoroscut, aceștia ar presta, chipurile, un fel de voluntariat, deși nu au semnat niciun contract în acest sens. Practic ne aflăm într-o stare de ilegalitate gravă pentru că, desi salariații figurează în șomaj tehnic, deci ar trebui să stea acasă- și angajatorul primește de la stat sume importante pentru susținerea lor- aceștia sunt obligați să lucreze, prestând aceeași muncă dar cu salariile diminuate”, arată Sindicatul MediaSind într-un comunicat de presă.

Genoveva Grigoroșcuț, administrator special al Realitatea Media, a respins acuzațiile și a declarat pentru G4Media.ro că ”nimeni nu i-a forțat pe angajații trimiși în șomaj tehnic să vină la muncă”. La insistențele reporterului G4Media.ro despre regimul juridic al acestei practici, Genoveva Grigoroșcuț a spus că ”noi nu forțăm angajații nici să stea acasă, nici să vină la muncă”.

Întrebată câți angajați Realitatea Media au fost trimiși în șomaj tehnic, ea spus că ”circa 15%”.

Cine este Maricel Păcuraru, patronul condamnat al Realitatea Plus

Televiziunea Realitatea Plus este controlată de Maricel Păcuraru. În noiembrie 2014, el a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Poșta Româna, cu prejudiciu de peste patru milioane de euro, în care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

A fost mutat de la penitenciarul Galați la penitenciarul Poarta Alba, numit și ”penitenciarul VIP-urilor”, din cauza acuzațiilor că deținuții de lux s-ar fi bucurat de regim privilegiat. Păcuraru a fost eliberat de la Poarta Albă în ianuarie 2017, după ce a executat 815 zile din pedeapsa de 1.460 de zile. Acolo a fost coleg cu Miron Mitrea, care a devenit în acest an invitat special al postului, în plină PSD-izare a stației tv.

Cine deține dreptul de a folosi licența Realitatea Plus? Conform CNA, care a și amendat postul în vara acestui an pentru nerespectarea legii audio-vizualului, este vorba de Geopol International SRL.

Potrivit Newsweek, firma este deținută de o altă firmă (Strategies Research Investments International SA) în proporție de 99% și de către Alexandra-Beatrice Păcuraru (1%), aceasta fiind fiica lui Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Gușă în diverse firme.

La rândul ei, Strategies Research Investments International SA este deținută de către Strategies Research Investments SRL (99,9%) și, din nou, de Alexandra-Beatrice Păcuraru (0,1%).

În fine, proprietarii Strategies Research Investments SRL sunt, în cote egale, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru.

Realitatea Media SA a pierdut licența Realitatea TV din cauza datoriilor enorme: peste 320 de milioane de lei în total, din care aproape 130 de milioane de lei numai la stat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)