A izbucnit un scandal la Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca din cauza tunderii ierbii, activitate care este plătită cu 120.000 de euro în fiecare an.
Contractul dintre aeroportul Cluj-Napoca și firma care se ocupă cu tunderea ierbii prevedde alocarea a 120.000 de euro anual. Până acum, întreținerea se realiza gratuit de către un fermier, conform Digi24.
Contractul cu fermierul a fost încheiat în urmă cu cinci ani, iar acum, a fost rezilat din cauza faptului că nu s-au respectate obligațiile contractuale. Acum, aeroportul a încheiat un contractul cu o firmă, timp de 4 ani, pentru 600.000 de euro. Contractul prevede, pe lângă tunderea ierbii, lucrări pentru întreținerea terenului pe o suprafață de 100 de hectare.
Contratul s-a reziliat după ce au existat incidente din cauza unor lucrări executate greșit.
„Și-a recunoscut vina, nici măcar nu a contestat. Din cauza ierbii necorespunzătoare au fost incidente cu păsările. Incidentele cu păsările pot duce la accidente. Am avut o căprioară care s-a ascuns aici în iarbă, pentru că nu a luat fânul am avut un incendiu de vegetație destul de grav”, a spus directorul aeroportului internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca.
Conducerea aeroportului a transmis că este foarte important ca normele de siguranță aeronautică să fie respectate.
„Pe aeroporturi este obligatoriu ca, în banda pistei, iarba să fie permanent la 10 cm, în rest să fie la 20 cm. Sunt condiții mai stricte legat de tunsul ierbii, în ce privește echipamentele de radionavigație în care iarba crescută le poate influența și poate, de asemenea, să afecteze siguranța zborurilor”, a declarat directorul aeroportului Cluj-Napoca.
Consiliul Județean Cluj a amânat aprobarea bugetului aeroportului după ce au apărut critici privind contractual pentru tunderea ierbii. Dar, în acest fel, aeroportul ar putea pierde un proiect important pe fonduri europene de 3,5 milioane de euro.
„Irosirea banului public în mod nejustificat. Punctual, este vorba despre o suprafață de 113 hectare din jurul aeroportului din Cluj, care trebuie întreținută prin cosire, lucru care s-a făcut până în prezent, de vreo 30 de ani, de către fermierii din zonă, care au făcut această lucrare gratuit, ei utilizând iarba și plătind chiar si o redevență. Am să recomand conducerii aeroportului ca, de comun acord cu acea firmă, în mod amiabil, sa recurgă la denunțarea acestui contract, adică la rezilierea lui”, a spus Dorel Secară, consilier județean.
Dacă nu se va face acest lucru, bugetul va fi respins, a mai adăugat consilierul județean.