Un nou scandal în USR PLUS. Dan Barna l-a propus pe Mircea Toma pentru funcția de membru CNA, după ce Iulian Bulai lansase un apel intern de candidaturi / Controversele din cariera lui Mircea Toma

Un nou scandal în USR PLUS. Dan Barna l-a propus pe Mircea Toma pentru funcția de membru CNA, după ce Iulian Bulai lansase un apel intern de candidaturi / Controversele din cariera lui Mircea Toma

Sunt din nou tensiuni în interiorul USR PLUS, de data aceasta pe tema desemnării unui candidat din partea Alianței în cadrul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Deși se promit numiri transparente, în cele din urmă cei de la USR PLUS ajung din nou la politica de gașcă și cumetrie. O demonstrează faptul că liderul USR, Dan Barna, a anunțat în urmă cu câteva zile că Mircea Toma, un jurnalist controversat,este propunerea Alianței pentru poziția de membru CNA. Asta în condițiile în care Iulian Bulai, vicepreşedinte USR și preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaților, făcuse un apel intern la candidaturi în interiorul formațiunii, anunțând că cei care doresc să răspundă acestui apel ”trebuie să trimită un CV și o scrisoare de intenție”.

Așadar, USR-PLUSîl propune pe Mircea Toma pentru poziţia de membru în cadrul CNA, secondat de Dan Radu ca supleant, potrivit anunț făcut deDan Barna, vineri, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, anunț în care vorbea chiar despre ”transparentizarea numirii membrilor”.

„Mircea Toma este propunerea USR PLUS pentru poziția de membru CNA. USR PLUS și-a asumat ca obiectiv în cadrul coaliției de guvernare reforma Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), care trebuie să înceapă cu transparentizarea numirii membrilor, digitalizarea și transpunerea directivei UE privind serviciile audiovizuale. (…) În contextul în care urmează să fie făcute noi desemnări pentru anumite poziții disponibile în cadrul CNA, USR PLUS a anunțat, încă de la începutul anului, că va face din această numire un proces transparent, bazat pe consultări și competențe”, a scris Dan Barna pe Facebook.

Și gruparea Cioloș din partid și-a exprimat susținerea pentru Mircea Toma.

„Contăm pe anvergura morală și profesională și pe independența lui Micea Toma pentru a readuce credibilitatea în această instituție de reglementare, care va trebui reformată și adaptată la noile realități ale audiovizualului din România și Europa. Iar Dan Radu va aduce, alături de Mircea Toma, viziunea și experiența sa reformatoare pentru un audiovizual modern“, a declarat Dacian Cioloș.

În apelul intern lansat de Iulian Bulai cu privire la desemnarea unui candidat pentru funcția de membru CNA, se menționa că acesta trebuie să se bucure de o bună reputație și, cel mai important,să nu fi fost agent sau colaborator al poliției politice comuniste.

Ca președinte al președintele ActiveWatch, Mircea Toma a semnalat de-a lungul timpului „derapaje” în mass-media, însă a fost considerat părtinitor.

„Lansăm un apel intern de candidaturi în cadrul USRPLUS pentru a desemna un candidat din partea Alianței în cadrul CNA. Având în vedere încetarea mandatului a patru dintre membrii Consiliului (doi reprezentanți ai Guvernului, unul al Parlamentului și unul al Președinției), Alianța va putea propune o persoană pentru una dintre aceste poziții.

În Consiliul Național al Audiovizualului avem nevoie de un profesionist, care să contribuie la reformarea și profesionalizarea acestei instituții. Ne dorim ca CNA să își recapete relevanța în peisajul media din România și să redevină o instituție cu un cuvânt puternic de spus în activitatea mass-media din țara noastră, așa cum ar fi trebuit să fie și până acum.

Candidatul ca membru al Consiliului trebuie să fie cetățean român, cu studii superioare, fără antecedente penale și să nu fi fost agent sau colaborator al poliției politice comuniste. Candidatul trebuie să se bucure de o bună reputație și să aibă o activitate recunoscută în domeniul audiovizual. Candidatul nu poate fi administrator și nici nu poate face parte din consiliul de administrație al unei societăți comerciale cu activitate în domeniul audiovizualului. Alte criterii de eligibilitate sunt familiaritatea cu mediul comunicațional public și capacitatea de a asuma o atitudine imparțială în evaluarea spețelor. Persoana alesă în CNA nu poate fi membru de partid (se aplică de la jurământ), iar poziția pe care o ocupă este asimilată unei poziții de Secretar de Stat”, se arată în mesajul transmis colegilor săi de Iulian Bulai.

Cine este Mircea Toma

Mircea Toma este preşedintele ActiveWatch, organizaţia care acţionează pentru protecţia drepturilor omului, militând pentru comunicarea liberă în interes public. Deţine un doctorat în psihologie şi a activat în monitorizarea şi analiză mass media.

De-a lungul timpului, Mircea Toma s-a aflat în centrul mai multor controverse. În 2016, a scris un editorial în care îi acuza pe filosoful Gabriel Liiceanu de nazism și pe scriitoarea Ana Blandiana de legionarism.

”Apelul pe care îl face un om pentru a termina cu tine, în locul dialogului, îţi serveşte o etichetă. Textul (editorialul lui Mircea Toma – n.r.) pe care l-am citit, pentru că mi-a fost arătat, are această caracteristică, nu aduce argumente.Ce spuneam eu acolo, era un tip de argumentaţie. Când vrei să răspunzi, trebuie să dai la rândul tău argumente.În loc de asta, corectitudinea politică de care vreţi să vorbim la un moment dat, a găsit acest mod de a invalida un individ opunând gândirii o perversiune a gândirii.Ori face un sofism, ori termină punându-ţi eticheta.Cu această etichetă, fascism, nazism, ai rezolvat totul”, declara atunci Gabriel Liiceanu, în cadrul unei emisiuni pe B1 TV.

De asemenea, lui Mircea Toma i se reproșează că în vara anului 2014, după condamnarea la închisoare a lui Dan Voiculescu, n a luat nicio poziție cu privire la cazurile jurnaliștilor agresați la așa-numita ”plimbare” organizată de Antena 3 la poarta Palatului Cotroceni.

În plus, în spațiul public se vorbește și despre apropierea lui Mircea Toma de PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`