Scăderi la Bursa de la București. Adrian Vasilescu: Este un avertisment pentru cei care cred că a trecut criza

Publicat: 05 08. 2011, 12:11

Scăderi dramatice la bursele din întreaga lume. Bursa de la București a căzut cu 5,05% la deschiderea ședinței, astfel că indicele general BET-C a coborât la cel mai redus nivel din noiembrie 2010.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a declarat în cadrul unei intervenții telefonice la știrile B1 TV că ceea ce se întâmplă în prezent este „un avertisment”.

De asemenea, Vasilescu susține că România încă se află într-o criză economică, cu un șomaj mare și locuri de muncă “ce se deschid cu încetinitorul”. Pentru ca țara să nu mai stagneze, Vasilescu a precizat că trebuie să “reparăm ceasurile stricate”.

“Dacă analizăm criza noastră, trebuie să detaliem următoarele lucruri: criza este economică. România este în criză economică, dar nu a fost și nu este într-o criză financiară. Avem încă o inflație mare, care deși la ora actuală este în scădere, în momentul de față ea se află în ceea mai mare inflație din UE. Șomajul nostru este încă mare, și atâta vreme cât șomajul este mare și locurile de muncă se deschid cu încetinitorul, încă avem un semn al crizei. Noi am intrat în criză cu un mare handicap, o cerere de consum accelerată raportată la o ofertă de bunuri și servicii care mergea cu încetinitorul. Încă rata de consum a populației este negativă. Trebuie să reparăm la aceste ceasuri stricate”, a spus Adrian Vasilescu.

Scăderi pe Bursa de la București

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_9439').select();" id="embed_text_9439" />

Unda de șoc s-a propagat rapid, după ce bursa din New York a închis cu cele mai mari pierderi înregistrate din 2009.

Pierderile la Bursa din New York au fost generalizate, mai multe acțiuni de referință atingând minime ale ultimului an. Bank of America a scăzut cu 7,4%, Citigroup a pierdut 6,6%, iar Hewlett-Pachard a coborât cu 5,1%. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în industria energetică și a materiilor prime.

Indicele Dow Jones a închis în scădere cu 4,31%, iar piața Nasdaq s-a retras cu 5,08%.

“Cred că Europa are cu siguranță o influență pentru că, în timp ce majoritatea investitorilor cred că Europa poate trece cu bine peste criza din Grecia și peste problemele cu datoriile Irlandei și Portugaliei, i-ar fi mult mai greu să depășească probleme legate de datoriile Spaniei și ale Italiei și se pare că aceste două țări vor avea nevoie și ele de ajutor”, a declarat expertul Sam Stovall, de la Standard&Poor’s.

Italia, una dintre țările vulenrabile, a trecut la impunerea unor măsuri de austeritate. Premierul Silvio Berlusconi a negociat planul de tăiere a cheltuielilor cu sindicatele și cu asociațiile patronale. El susține însă că situația nu este chiar atât de gravă și învinuiește bursele că accentuează criza.

De asemenea, Spania a anunțat și ea măsuri de austeritate.