Satul din România, unde mai există doar patru locuitori. Motivul fascinant care îi ține atașați de acest loc uitat de timp

Satul din România, unde mai există doar patru locuitori. Motivul fascinant care îi ține atașați de acest loc uitat de timp
Foto simbol: Pixabay.com

Acum 21 de ani, un om deosebit, actorul și regizorul Mihai Mălaimare, care la acea vreme era deputat în Botoșani, se afla într-o misiune de a ajuta comunitățile din acest județ. În timpul călătoriilor sale, a avut o experiență de neuitat atunci când a descoperit un cătun uitat de lume, care purta numele nimeni altuia decât al Poetului Național Mihail Eminescu. De fapt, acest sat era singurul din întreaga Românie care îi purta numele marelui poet.

Misterul vizitei lui Eminescu

Odată cu trecerea timpului, numărul locuitorilor s-a redus semnificativ, de la 11 persoane la doar 4, o mică rămășiță a ceea ce a fost odinioară o comunitate înfloritoare. Din păcate, toți cei prezenți acum sunt oameni în vârstă, care își duc greu zilele.

Conform unor relatări ale vremii, publicate în Jurnalul Literar,” Mihai Mălaimare reușea să ofere sprijin celor 11 locuitori ai cătunului și să readucă în atenția opiniei publice această mică comunitate, organizând evenimentul Serbarea salcâmului.”

„…s-a realizat o revistă cu povestea localităţii ce a fost oferită fiecărui localnic, iar în anul 2005 s-a dezvelit un bust a lui Eminescu, în cadrul manifestărilor dedicate poetului.

Deoarece, locuitorii satului susţin că Mihai Eminescu a vizitat în tinereţe fetele boierului C. Stamatopol, am căutat să găsesc documente, relatări şi probe în legătură cu această poveste atât de frumoasă.

Din păcate, documentele sunt puţine şi mai ales cele referitoare la Eminescu, dar prin corelarea unor lucruri care se cunosc, am ajuns la o seie de concluzii pe care le prezint în acest material.”, scria Jurnalul Literar la acea vreme.

Motivul pentru care oamenii nu vor să plece din localitate

Conform documentelor găsite, până în 1950, în perioada comunistă, satul din județul Botoșani avea o altă denumire, Vârnăvoaia. Cu toate acestea, în cadrul eforturilor lor de a controla și de a impune propriile simboluri culturale, autoritățile comuniste au luat decizia de a schimba numele satului în cel de astăzi, „Mihail Eminescu”.

Momentul schimbării numelui a coincis cu aniversarea celor 100 de ani de la nașterea marelui poet, și era văzut la acel moment „un act de recunoştinţă a locuitorilor acestui cătun pentru familia lui Eminovici şi mai ales pentru Poetul care în mod sigur a trecut prin aceste locuri, în fragedă copilărie”, mai scria Jurnalul Literar, potrivit Playtech.

Deși nu există dovezi clare ale prezenței poetului în satul fantomă al zilelor noastre, numele său este purtat cu mândrie de către localitatea astăzi. Motivul pentru care cei patru locuitori refuză să plece din această locație este simplu: au descoperit aici o oază de liniște și relaxare, care îi atrage neîncetat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)