Satul care a renăscut. Se află pe cel mai lung traseu din România și surprinde turiștii prin peisaje de poveste

Publicat: 01 11. 2024, 21:25
Via Transilvanica din România rivalizează cu Camino de Santiago de Compostela din Spania

Popularitatea recentă a traseului de drumeție Via Transilvanica a readus la viață un sat uitat de lume, Măgureni. Supranumit „muntele sfânt al dacilor”, satul aflat la poalele Vârfului Godeanu, își dezvăluie din nou frumusețile și bogăția, sub ochii curioși ai turiștilor veniți din întreaga lume.

Fondat în secolul al XIX-lea, satul aflat la o altitudine de aproximativ 1.300 de metri, Măgureni a fost locuit de familii de ciobani și tăietori de lemne. Locuitorii erau nevoiți să parcurgă pe jos distanțe impresionante pentru a ajunge la cele mai apropiate orașe, iar lemnul era transportat pe apele râurilor de munte, ca odată ajunse în vale să poată fi utilizate în diverse construcții și activități comerciale, potrivit Click.

Depopularea satului a făcut ca la sfârșitul anilor ’90, comunitatea să mai fie formată din doar câțiva locuitori. Din dorința de a păstra amintirea acestui loc vie, la sfârșitul anilor 2000, un schit de maici a fost înființat, devenind centrul spiritual și social al cătunului.

Casele vechi au devenit cabane pentru turiști

Transformarea caselor vechi în cabane pentru turiști a adus un nou suflu satului, care acum atrag vizitatori dornici să descopere nu doar frumusețea zonei, ci și istoria și tradițiile locale. Pe lângă cabanele care oferă turiștilor șansa unei incursiuni în timp, mănăstirea de maici menține vie tradiția, oferind oaspeților o experiență autentică.

Traseul Via Transilvanica

Via Transilvanica este un traseu impresionant de 1.400 de kilometri, care leagă Putna de Drobeta-Turnu Severin, străbătând peisaje montane de o frumusețe rară. Traseul dă șansa drumeților să exploreze mai mult decât natura spectaculoasă a zonei, ci și culturile locale.