Satelitul ROSAT a reintrat în atmosfera Pământului: Nu există confirmări că fragmente desprinse din el ar fi atins solul
Satelitul german ROSAT a reintrat în atmosfera terestră duminică, între 1.45 GMT şi 2.15 GMT, deocamdată neexistînd informaţii certe cu privire la posibilitatea ca vreun fragment disprins să fi ajuns pe suprafaţa Terrei, a anunţat NASA.
Sîmbătă, agenţia anunţa că satelitul ROSAT, care a căzut necontrolat pe Pământ, nu va lovi Europa.
Locul şi momentul intrării satelitului în atmosferă nu au putut fi calculate cu exactitate decât cu aproximativ o oră înainte de producerea impactului.
Scos din funcţiune în 1999, satelitul german ce cântăreşte două tone şi jumătate, a reintrat în atmosfera terestră cu o viteză de circa 28.000 de kilometri/ oră.
Aproximativ 30 de bucăţi din acest satelit ar putea lovi suprafaţa Terrei, greutatea lor totală ridicându-se la 1,7 tone.
ROSAT (ROentgen SATellite) a fost un observator cu raze X dezvoltat în cadrul unui program comun de Germania, SUA şi Marea Britanie.
Satelitul a fost conceput şi operat de Germania şi lansat de SUA pe 1 iunie 1990 şi scos din funcţiune în 1999.
ROSAT face parte dintre sateliţii cu ajutorul cărora a fost descoperită cea mai tânără gaură neagră situată în vecinătatea Terrei, a cărei existenţă a fost făcută publică de specialiştii de la NASA anul trecut.