Satele binecuvântate din România: Aici oamenii trăiesc peste 90 de ani: „Nu aș mai putea trăi o zi la bloc”

Satele binecuvântate din România: Aici oamenii trăiesc peste 90 de ani: „Nu aș mai putea trăi o zi la bloc”

În inima Munților Metaliferi, satele Mada și Stăuini din Hunedoara ascund o comoară demografică impresionantă: localnici care trăiesc fericiți peste vârsta de 90 de ani.

Oamenii din aceste așezări pitorești, înconjurati de rezervația Cheile Madei și de Muntele Setraș, susțin că secretul longevității lor se află într-un stil de viață simplu și aproape de natură, relatează Gândul.ro.

Secretele longevității în Munții Metaliferi

Chiar dacă soarta nu a fost mereu prietenoasă cu acești locuitori, ei nu se plâng și își acceptă destinul, trăind din creșterea animalelor și recoltele din pământul mai puțin fertil.

Gospodăriile rămase pustii sau casele vechi din cărămidă roșie sunt locuite de vârstnici sau au fost transformate în case de vacanță.

Dorel Părău, un fost dirijor de cor și profesor de muzică, care și-a cumpărat o casă în satul Mada, descrie aceste sate ca fiind „Raiul pe pământ”, în contrast cu viața la bloc.

„Am păstrat apartamentul din Orăștie, însă de 15 ani, când ne-am mutat aici, nu am mai stat acolo. Aici este Raiul pe pământ, nu aș mai putea trăi o zi la bloc, aici tot timpul avem ceva de făcut”, spune fostul dascăl, ajuns la 76 de ani, citat de Adevărul.

„Sunt oricum prea săracă să mai merg la vreun doctor”

Fica, o locuitoare aproape de 90 de ani din satul Stăuini, reflectează asupra singurătății în care trăiește. Locuiește în singurătate și îi este din ce în ce mai greu să meargă la vecinii săi, cei mai mulți aproape la fel de vârstnici.

„Zilele trecute am căzut și mi-am rupt mâna, dar nu a avut cine să mă ajute. Sunt oricum prea săracă să mai merg la vreun doctor. Îmi aștept fiul să mai treacă pe la mine, din Orăștie, că nu mai știu nimic de el”, spune bătrâna.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`