Șase mese care te ajută să slăbești rapid și sănătos. „Vă vor oferi energia necesară și vă ajută să slăbiți sănătos”

Publicat: 09 06. 2024, 21:42
Foto: Pexels.com

Dacă doriți să pierdeți kilograme și să vă aveți o dietă bazată pe nutrienți esențiali, specialiștii recomandă mese macro-echilibrate, deoarece „vă vor oferi energia necesară și vă ajută să slăbiți sănătos”, conform nutriționiștilor. 

Metabolismul și menținerea nivelului de energie sunt importante într-o dietă

Prin echilibrarea atentă a proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, aceste mese asigură combinația potrivită de nutrienți pentru a stimula metabolismul, a menține nivelul de energie și a avea o pierdere sănătoasă în greutate, conform publicației SheFinds. Dieteticianul Catherine Gervacio recomandă șase mese esențiale pentru cei care doresc să slăbească.

  1. Wrap cu ouă și legume pentru micul dejun

Potrivit Catherine Gervacio, wrap-ul de mic dejun cu ouă și legume oferă carbohidrați complecși, furnizând energie constantă și menținând stabil nivelul de zahăr din sânge. Adăugarea de legume, precum ardei, spanac și roșii, introduce fibre care ajută la digestie și mențin sațietatea.

„Aceasta este o masă macro-echilibrată bună pentru a începe ziua cu tortilla integrală, ouă omletă, spanac, ardei gras, ceapă, avocado și un strop de brânză. Ouăle și brânza sunt o sursă bună de proteine de înaltă calitate pentru a susține repararea mușchilor și sănătatea metabolică, în timp ce avocado oferă grăsimi sănătoase și fibre”, spune Gervacio.

„Această masă combină proteinele slabe și o cantitate bună de fibre pentru a crește sațietatea și a preveni supraalimentarea la diferite ore de masă, contribuind la pierderea în greutate”, explică Catherine Gervacio.

  1. Iaurt grecesc cu fructe de pădure și nuci

Iaurtul grecesc este o sursă excelentă de proteine, esențiale pentru menținerea și repararea mușchilor. Proteinele favorizează sațietatea, reducând aportul caloric general. Fructele de pădure și nucile aduc fibre, ajutând la digestie și controlul nivelului de zahăr din sânge, potrivit Adevărul.ro. 

„Aceasta este o altă masă de mic dejun pentru cei care doresc să reducă nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge. Iaurtul grecesc este bogat în proteine și oferă probiotice pentru sănătatea intestinului, fructele de pădure sunt sărace în calorii și antioxidanți, vitamine și fibre, în timp ce nucile oferă grăsimi sănătoase. Fibrele, grăsimile sănătoase și conținutul de probiotice din această masă ajută la un microbiom intestinal sănătos, care este legat de o mai bună gestionare a greutății și de reducerea inflamației”, susține nutruționistul.

  1. Salată de pui la grătar cu quinoa și avocado

Această salată combină o varietate de legume bogate în vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina A, vitamina C, potasiu și magneziu. Quinoa este bogată în fier și magneziu, iar legumele și avocado oferă antioxidanți care combat stresul oxidativ.

„Conținutul ridicat de proteine și fibre al acestei mese vă menține sătul mai mult timp, reducând aportul total de calorii. Grăsimile sănătoase stabilizează nivelul de zahăr din sânge, prevenind poftele. Această masă poate fi preparată cu ușurință cu piept de pui la grătar, verdețuri mixte (spanac, kale, rucola), quinoa, avocado, roșii cherry, castraveți, ulei de măsline, suc de lămâie și un strop de nuci sau semințe”, spune dieteticianul.

  1. Buddha bowl cu năut și legume

Combinația de proteine, fibre și grăsimi sănătoase din acest bol creează o masă sățioasă, dar nu densă în calorii. Legumele și ingredientele precum nucile și semințele sunt bogate în antioxidanți, protejând organismul și susținând sistemul imunitar.

„Pentru vegetarieni, acest bol buddha este o alegere excelentă. Legumele sunt, în general, sărace în calorii, dar bogate în vitamine esențiale, minerale și antioxidanți, pentru pierderea în greutate. Năutul este o sursă bună de proteine de origine vegetală, necesare pentru menținerea masei musculare, care, la rândul său, susține un metabolism sănătos și ajută la arderea mai multor calorii în repaus”, spune Gervacio.

  1. Carne de vită și broccoli înbușită

Această masă presupune combinarea fâșiilor de carne de vită slabă cu broccoli, ardei gras, ceapă, usturoi și ghimbir, oferind o masă nutritivă bogată în proteine, fibre, fier și vitamine din complexul B. Aceste substanțe susțin producția de energie și sănătatea metabolică.

„Această masă este alcătuită din fâșii de carne de vită slabă, broccoli, ardei gras, ceapă, usturoi, ghimbir, sos de soia cu conținut scăzut de sodiu, orez brun sau orez cu conopidă pentru o versiune cu puține calorii. În afară de profilul bogat în proteine și fibre al mesei, aceasta este, de asemenea, bogată în fier și vitamine din complexul B pentru a susține producția de energie și sănătatea metabolică generală, ajutând organismul să transforme eficient alimentele în energie”, susține Gervacio.

  1. Brânză de vaci cu ananas și migdale

Brânza de vaci este o sursă excelentă de proteine, care necesită mai multă energie pentru digestie, contribuind la arderea caloriilor. Migdalele oferă grăsimi sănătoase mononesaturate, benefice pentru sănătatea inimii și menținerea sațietății.

„Aceasta poate fi consumată ca o masă ușoară sau ca o gustare. Cu toate acestea, pot spune că este macro-echilibrată cu toate proteinele complete, carbohidrații și grăsimile. Conținutul ridicat de proteine din brânza de vaci favorizează sațietatea și menținerea mușchilor. Grăsimile sănătoase din migdale ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind pofta de mâncare. Ananasul este o sursă bună de fibre și carbohidrați, de asemenea. Aceasta este o masă ușoară (sau o gustare sănătoasă) pentru cei care caută modalități de reducere a caloriilor”, dezvăluie nutriționistul.