Două din cinci femei au ales să evite aceste locuri complet, deoarece s-au simțit inconfortabil, arată ultimele studii internaționale.
Există chiar un trend pe TikTok, în care fetele care se antrenează la sală își ascund telefonul cu înregistrarea pornită și apoi vizionează videoclipul pentru a vedea cine se uita la spatele lor când lucrau, dacă li se făceau poze sau existau bărbați care făceau gesturi obscene, conform „The Guardian“.
Hărțuirea sexuală se poate manifesta prin comentarii despre corpul sau aspectul fizic al cuiva, apropierea fizică nepermisă, urmărirea, privirea insistentă, expunerea indecentă, contactul fizic nedorit de natură sexuală – de exemplu, atingerea nedorită, îmbrățișarea, sărutarea, masarea cuiva sau realizarea unei fotografii sau a unui videoclip cu acea persoană.
În aplicație, hashtag-ul „gym weirdos” (ciudații de la sală – n.r.) are peste 1,9 milioane de vizualizări, cu videoclipuri în care sunt prezentați bărbați care încearcă să flirteze cu femei sau fac diverse comentarii la adresa lor.
Comentariile la astfel de filmulețe provoacă reacții diferite. Unii comentatori sunt de acord că sălile de sport pot fi asemenea unor „spații de pradă”, iar alții resping plângerile femeilor drept reacții exagerate.
Un studiu de anul trecut a arătat că două din cinci femei nu mai merg la sală după ce au fost hărțuite. De asemenea, există și tinere care ori aleg exclusiv sălile pentru fete, ori merg însoțite de prieteni sau parteneri, de frică să nu fie agresate.