Șarlatanii care fac bani din disperarea românilor: Cum unii conaționali fac sute de mii de euro prin programări online la consulat

Șarlatanii care fac bani din disperarea românilor: Cum unii conaționali fac sute de mii de euro prin programări online la consulat

Deși în străinătate, din 2015, serviciile consulare se fac doar pe bază de programare online, unii români din diaspora profită de slăbiciunile sistemului pentru a face și mii de euro din disperarea românilor care apelează la orice e posibil pentru a obține asistență, arată o anchetă Digi24.

Totul pleacă de la platforma eConsulat.ro. Din 2015, serviciile consulare se fac doar pe bază de programare online. Ministerul Afacerilor Externe a creat un sistem informatizat care le permite românilor din străinătate să se programeze, să obțină informații, să evite birocrația și statul la rând cu orele.

Totul transparent și ușor. În teorie. În realitate, site-ul are și el slăbiciunile lui. Atunci când funcționează fără probleme, te poți programa pentru serviciile consulare (dacă ești norocos) peste vreo patru, cinci luni. În funcție de serviciul pe care îl soliciți.

Salvatorii situației sunt mai mereu intermediarii care fentează sistemul. Cu ei, totul se poate rezolva în maxim două săptămâni și, pentru mai mulți bani, chiar în aceeași zi.

Pe scurt, acești falși voluntari reușesc să profite de pe urma unui serviciu gratuit și în același timp aduc un prejudiciu grav serviciilor consulare. Atât Poliția, cât și Garda Financiară au fost sesizate de diplomații români privind acești șarlatani.

O zi bună pentru rețea înseamnă 2000 euro. Zilnic, doar la Milano. Asta poate însemna aproximativ 40.000 euro pe lună și dacă ar fi să calculăm la nivelul celor 7 consulate, suma totală pare incredibilă: 280.000 pe lună, adică 3.360.000 euro pe an, în Italia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`