Sărbătoarea importantă pentru creștini. Unde se află moaștele marilor Sfinți Mucenici prăznuiți pe 7 octombrie

Sărbătoarea importantă pentru creștini. Unde se află moaștele marilor Sfinți Mucenici prăznuiți pe 7 octombrie
Sursa Foto: Doxologia.ro

Sărbătoarea mare pentru români. Sâmbătă, 7 octombrie, este  o zi deosebit de importantă pentru creștinii ortodocși, deoarece biserica prăznuiește Sfinții Mucenici Serghie și Vah, precum și Sfinții Mucenici Iulian, Chesarie și Polihronie. Această sărbătoare are o semnificație specială pentru locuitorii Olteniei, deoarece Sfinții Serghie și Vah sunt considerați ocrotitorii acestei regiuni.

Capetele celor doi sfinți au fost aduse în România de către domnitorul Neagoe Basarab și au fost inițial depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș. Cu toate acestea, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod, ele au fost transferate în catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova pe 25 octombrie 1949, în timpul mitropolitului Olteniei, IPS Firmilian.

În plus, o mică parte din moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah se află în Biserica Palatului Cotroceni din București.

Viața Sfinților Mucenici Serghie și Vah

ViețileSfinților Mucenici Serghie și Vah sunt strâns legate de un context de persecuții religioase și prigoană împotriva creștinilor.

Sfinții Mucenici Serghie și Vah au trăit în timpul domniei împăratului Maximian (286-305). Serghie a fost „primicer” (primul pe lista oficial recunoscuta a conducătorilor) și Vah „secundicer” (al doilea într-o castă). Cei doi sfinți erau creștini, și-au ascuns credința de teama prigoanei împăratului față de cei care credeau în Hristos. Într-o zi, mai mulți slujbași i-au spus augustului despre adevărata lor credință.

Sfinții Mucenici Serghie și Vah și-au recunoscut credința, iar împăratul le-a poruncit să se închine idolilor, să le aducă jertfă și să mănânce din cele jertfite în timpul unei mari ceremonii închinate zeilor protectori ai Romei.

Cei doi, însă, au refuzat, zicând că au deja un Dumnezeu în cer, adevărat și viu și doar lui se vor închina. Împăratul a poruncit să le fie luate semnele nobiliare, să fie îmbrăcați în haine femeiești și să li se pună pe umeri cercuri de fier, apoi plimbați pe străzile cetății pentru a fi batjocoriți. Aceștia au îndurat multe suferințe și chinuri, dar nu au renunțat la credința lor.

Sfântul Vah a trecut la cele veșnice, după ce a fost bătut crunt. Sfântul Serghie a fost decapitat, primind astfel cununa muceniciei, pe data de 7 octombrie.

Acești martiri creștini au ales să sufere și să își sacrifice viața în loc să renunțe la credința într-un singur Dumnezeu. Ei reprezintă un exemplu de curaj și devotament neclintit față de credința creștină.

Această sărbătoare îndemnă creștinii să reflecteze asupra importanței păstrării credinței în Hristos și a curajului de a mărturisi credința în orice situație dificilă. Este o ocazie de a aduce în prim plan valorile și învățăturile acestor sfinți pentru credincioși. Prăznuirea încurajează credincioșii să se roage pentru a primi curajul necesar pentru a-și mărturisi credința în orice circumstanță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`