Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși din România, astăzi, sâmbătă, 5 noiembrie. Oamenii îi pomenesc pe cei dragi plecați din această lume în ceea ce se numește Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă.
Rudele decedaților participă la slujbele religioase de pomenire şi împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări pentru călăuzirea și încălzirea celor trecuți la cele sfinte.
Potrivit tradiției creștine, oamenii trebuie să meargă de dimineață la biserică cu vin, colivă și pachete cu bucate pentru a fi binecuvântate de preot și date apoi celor sărmani. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiți care va fi citit de către preot în timpul slujbei. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni. De sâmbăta morților, rudele celor trecuți la cele veșnice trebuie să aprindă cel puțin două lumânări la morminte pentru a le încălzi suflete.
Se crede că trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, de aceea această zi a fost alesă pentru pomenirea morților. În această zi, tradiția populară spune că nu se mătură gunoiul deoarece „ajunge în gura morților”. De asemenea, nu se lucrează și nu se face treabă în gospodărie. În această zi nu se cer bani cu împrumut deoarece se crede că vor aduce boală și suferință. Se spune că în această perioadă sufletele morților colindă pământul, de aceea nu este bine să mergi singur pe stradă sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată în noaptea de ajun și de Moși, pentru că pe acolo trec duhuri necurate.
În prima sâmbătă din luna noiembrie nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Potrivit tradiției, pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. În Sâmbătă Morților nu este bine să faci vizite decât dacă mergi să dai alimente de pomană.
Următoarele sărbători de pomenire a morților: