Șapte bărbați, trimiși în judecată după ce au înșelat mai mulți bătrâni cu metoda ”Covid”. Cum acționau

Șapte bărbați, trimiși în judecată după ce au înșelat mai mulți bătrâni cu metoda ”Covid”. Cum acționau

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a şapte bărbați, în stare de arest preventiv, pentru înşelăciune şi complicitate la înşelăciune. Ei ar fi înșelat mai mulți bătrâni, prin metoda ”Covid”, fosta metodă ”Accidentul”.

Mai mulți bătrâni, înșelați cu metoda ”Covid”. Șapte bărbați, trimiși în judecată

Anchetatorii susțin că doi dintre inculpați erau încarceraţi în aceeaşi celulă într-un penitenciar de maximă siguranţă din Bucureşti, ei fiind judecați pentru fapte similare: „O parte din membrii acesteia au dobândit specializare, doi dintre inculpaţi, în anul 2018 fiind trimişi în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune ”metoda accidentul”, unul în calitate de autor, fiind încarcerat în penitenciar, iar celălalt în calitate de complice, fiind în stare de libertate”.

Alţi doi inculpaţi aveau, de asemenea, antecedente pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă de înşelăciune.

Cei doi bărbați aflați după gratii sunau la întâmplare numere fixe și le spuneau victimelor că sunt rude sau cunoscuți ale acestora și că sunt internați în spital cu o formă gravă de COVID-19.

„Ulterior, prezenta persoanei vătămate situaţia nereală în care starea de sănătate a acestuia este foarte gravă, având plămânii afectaţi într-o proporţie mare (80%), de natură a crea persoanei vătămate o stare de panică generată de posibilitatea de a surveni decesul persoanei apropiate şi preciza că singura posibilitate de a rămâne în viaţă este dată de conectarea la un aparat de ventilaţie, doar că unitatea medicală nu dispune de un aparat medical de ventilaţie la care să fie conectat, sau că ar putea fi conectat abia după o perioadă mare de timp”, au explicat procurorii.

Incupații le spuneau apoi victimelor că soluția este achiziționarea unui aparat de ventilație, care ar consta între 6.000 – 15.000 euro. Ei le cereau victimelor să spună ce bani și bunuri de valoare au pe care le pot oferi.

În general, victimele aveau vârste de peste 70 de ani.

Anchetatorii susțin că inculpații renunțau să mai obțină efectiv banii dacă victima avea sume de sub 1.000 de euro. În schimb, dacă victima avea mai mulți bani, convorbirea era preluată de un alt inculpat, care se recomanda angajat al casei de asigurări de sănătate/cadru medical.

„Sub pretextul încheierii unui contract cu casa de asigurări de sănătate pentru achiziţia aparatului medical, obţinea de la persoana vătămată datele de identificare, precum şi domiciliul acesteia. În continuare, adresa persoanei vătămate era transmisă prin mesaj text unui inculpat aflat în libertate, care se deplasa la adresa persoanei vătămate în vederea ridicării sumei de bani. Cât timp complicii se deplasau la adresă, victima era ţinută la telefon, iar în cazul în care aceştia întârziau, îi solicitau, pentru a trage de timp, să dicteze seriile bancnotelor”, au mai explicat procurorii.

Un inculpat avea rolul de a menţine legătura cu autorii din penitenciar.

În această activitate era implicat și un șofer de taxi care, ocazional, îi transporta sau era pregătit să îi transporte pe complici la adresele de unde urmau să ridice banii sau să ducă jumătate din sume în Constanţa, unde locuiește soţia unuia dintre inculpaţi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii