Sângele transfuzat în România este verificat doar virusologic, nu și bacteriologic. Acuzațiile, extrem de grave, sunt făcute chiar de şeful Laboratorului Central de Control al Calităţii Sângelui, Ovidiu Coban. Informaţiile sunt infirmate de cei de la Centrul de transfuzii Bucureşti, transmite B1TV.
Zero la sută dintre produsele transfuzate în România sunt controlate bacteriologic, în timp ce în Germania, de exemplu, 40% sunt controlate, spune doctorul Ovidiu Coban. Care este susținut de un alt specialist din cadrul Laboratorului Central de Control al Calității Sângelui, medicul biolog Maria Dobreanu. Iar printre cei care au primit sânge neverificat se numară inclusiv victimele de la Colectiv.
„Testarea bacteriologică nu se face la sângele care se distribuie la spitale ori bolnavii de la Colectiv nu au primit componente sanguine controlate bacteriologic, nici măcar concentrate trombocitare controlate bacteriologic pentru care ar fi avut o indicație transfuzională absolută.
Iradierea produselor de sânge, ca oi compatibilizarea sângelui, se face dedicat pentru pacienți cu identitate cunoscuta pe baza indicațiilor transfuzionale, și anume: nou-nascuți, copii, pacienți imunodeprimați oi politransfuzați, ceea ce nu a fost cazul pacienților de la Colectiv”, a declarat Ovidiu Coban, șeful Laboratorului Central de Control al Calității Sângelui, pentru jurnaluștii de la Puterea.
Sângele folosit pentru transfuzii nu ar fi verificat bacteriologic
#DIRECT_ONE_53whr3#
Controlul de calitate se face conform ghidurilor UE aprobate de MS care recomandă să fie testate 1% din produse. Din raportarile pe anul 2015 primite de la CTS-uri se constata ca au fost controlate 7.7% din totalul unitaților recoltate și 10,04% din concentratele trombocitare. Putem concluziona ca sunt respectate recomandarile UE”,a declarat Doina Gooa, directorul Centrului de transfuzii București.
„Deci că în România, deci controlul de calitate al produselor de sânge se face conform ordinului 1237, în care acolo avem explicit toate normele pe care noi trebuie să le respectăm în efectuarea controlului de calitate.
În plus față de acestea se efectuaează și controlul bacteriologic al produselor, dar într-adevar nu se efectuează prin metoda pe care ne-o sugerează domnul doctor Coban.
În ghid, la pagina 88-92, așa cum a stipulat dansul in presa nu scrie obligativitatea efectuării controlului bacteriologic la toate produsele”, a declarat Doina Goșa, manager Centrul de Transfuzii.