Cine încearcă să fraudeze votul riscă închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută în textul de lege şi pentru cei care încearcă să ofere bani sau alte bunuri pentru a-i determina pe alegători să-şi exercite votul pentru un anumit candidat. Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că forţele de ordine nu vor trece cu vederea nicio abatere de la lege.
Pentru că în primul tur al alegerilor prezidenţiale nu au fost înregistrate incidente majore Ministerul Afacerilor Interne a păstrat dispozitivul de ordine publică format din 58.000 de cadre din mai toate structurile operative.
Potrivit MAI, principalele misiuni ale Ministerului Afacerilor Interne vizează paza și protecția secțiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică în afara localurilor de vot și verificarea tuturor sesizărilor privind posibile incidente electorale.
Legea spune că persoanele care se prezintă la vot trebuie să respecte cu sfinţenie dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, în caz contrar se aplică amenzi de la 1.500 la 4.500 de lei.
”În cadrul secțiilor de votare, potrivit legii, măsurile de organizare şi desfășurare a votului, precum și cele de ordine publică necesare pentru ca scrutinul să decurgă în bune condiţii sunt în atribuţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare. ”, mai arată MAI.
Autoritatea acestuia se întinde şi în afara localului de votare – în curtea localului de vot, în jurul acestuia, pe străzi şi în pieţe publice până la o distanţă de 500 de metri. Pentru cei care încearcă să fraudeze votul sunt din ce în ce mai aspre. Introducerea în urnă a mai multor buletine sau votarea fără a avea acest drept se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeaşi pedeapsă o riscă şi cei care oferă bani, bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegatorului de a pune sau sau nu ştampila pe un anumit candidat.