Sănătatea e în plină metastază: "Iohannis trebuie să renunțe la dolce far niente-le cu care ne-a adormit și să se alăture lui Cioloș în lupta contra <Dumnezeilor> din conducerea sistemului"

Sănătatea e în plină metastază: "Iohannis trebuie să renunțe la dolce far niente-le cu care ne-a adormit și să se alăture lui Cioloș în lupta contra <Dumnezeilor> din conducerea sistemului"

Sistemul de Sănătate din România pune în pericol viața cetățenilor. Seria de investigații a lui Cătălin Tolontan a scos la iveală probleme grave, infecții care au dus la moartea tinerilor arși în clubul Colectiv.

După ce scandalul a fost făcut public și după mai multe investigații ale jurnlaistului de la Gazeta Sporturilor, s-a constatat că dezinfectanții livrați de Hexi Farma unităților medicale din țară erau diluat de 10 ori.

De asemenea, după mai multe controale, Ministerul Sănătății a publicat, vineri, lista cu spitalele care au probleme din cauza dezinfectanților. Sunt 50 de unități medicale, 9 dintre ele fiind din București.

VEZI LISTA SPITALELOR CU PROBLEME AICI

În acest context, jurnalistul Cristian Pantazi descrie care sunt palierele sistemului corupt al Sănătății și atrage atenția că președinția, guvernul și justiția “sunt obligate să intre cu buldozerul peste feudalii din sănătate și peste protectorii lor politici” pentru ca alți oameni să nu mai moară cu zile în unitățile medicale din România.

“Mafiile locale și centrale din sănătate sunt mai puternice decât mafiile interlopilor”, scrie Pantazi într-un editorial pentru Hotnews.

Primul palier corupt și cel mai greu de destructurat este cel al “Dumnezeilor din conducerea Sănătății”.

“Ei controlează achizițiile de produse și servicii în spitalele publice pe care le conduc, ei sunt deseori complici ai agenților de vânzări care le umplu buzunarele de bani. Sunt feudalii sistemului, Dumnezeii lui: marii profesori care sunt și șefi de clinici, coordonatori de doctorate, au și practică privată, au și funcții prin universități, au și demnități publice. Mulți dintre ei sunt profesioniști excepționali, dar manageri dezastuoși. Puterea de a corupe întreg sistemul le vine acestor Dumnezei atât de la banii pe care-i gestionează și sifonează, cât și de la sistemul de educație pe care îl controlează pe verticală. Ei conduc universitățile și facultățile, ei conduc asociațiile profesionale, ei coordonează doctorate. Pe scurt, ei hotărăsc cine are dreptul să intre în sistem”, scrie jurnalistul.

Deși s-ar crede că Ministerul Sănătății este factorul principal, Pantazi explică faptul că acești “Dumnezei” sunt pionii numărul unu, aceștia, prin reprezentanții lor informali de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dirijează fluxuri uriașe de bani.

Al doilea palier al sistemului corupt din sănătate e reprezentat de Direcțiile locale de Sănătate Publică (DSP-uri).

“Ei bine, aceste DSP-uri au fost practic deturnate de interesele politice din teritoriu, transformând și Ministerul Sănătatii într-o instituție slabă, țap ispășitor pentru toate relele. Multe dintre aceste DSP-uri sunt controlate de baronii politici locali. Multe dintre aceste DSP-uri sunt populate de oameni angajați pe pile politice sau pur și simplu demotivați”, spune Cristian Pantazi.

Jurnalistul avertizează că Cioloș, Iohannis și Justiția trebuie să-și facă treaba în acest caz. Li se vor alătura opinia publică, corpul profesional și ONG-urile.

“Cioloș e pe cale să înceapă un război cu unul dintre cele mai puternice și corupte sisteme. Dacă chiar vrea să înceapă curățenia, și nu doar să o mimeze, Guvernul are aliați foarte puternici. Opinia publică e tot mai energizată, corpul profesional începe să reacționeze corect, ONG-uri credibile și ziariști onești încep să demanteleze public rețelele de corupție.

Mai rămâne ca și președintele Iohannis să intre odată în luptă și să renunțe la dolce far niente-le cu care ne-a adormit. E șeful CSAT, are serviciile de informații la el, să le dea ordin odată să înceapă treaba în sănătate. Și procurorii trebuie să înțeleagă semnalul că sănătatea e în plină metastază”, scrie jurnalistul.

“Situația din sănătate a ajuns la punctul critic”, conchide Cristian Pantazi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`