Samoilă Mârza, "fotograful Unirii": Bărbatul a mers 11 kilometri pentru a ajunge la Alba, cărând aparatul pe bicicletă (FOTO)
Samoilă Mârza este numele bărbatului care a facut singurele fotografii din timpul evenimentelor de la 1 decembrie 1918.
El mai este numit şi „fotograful Unirii”, însă ceea ce nu ştie multă lume este că Samoilă a devenit fotograf din pură întâmplare.
Ca să ajungă la Alba a mers 11 kilometri, cărând aparatul pe bicicletă.
Astăzi doar istoricii îşi mai amintesc de Samoilă Mârza. La 1 decembrie 1918 aceasta avea 32 de ani, iar cu patru zile înainte se întorsese din război. Istoricul Liviu Zgârciu a povesteşte că Samoilă Mârza a ajuns „fotograful Unirii” dintr-o pură întâmplare, deoarece fotograful Arthur Bach, angajat oficial de către organizatorii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, nu s-a prezentat pentru a imortaliza evenimentele.
În dimineaţa de 1 Decembrie Samoilă a imortalizat sătenii care mergeau la Marea Adunare Naţională, după care a plecat şi el spre Alba Iulia. Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe o distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galţiu şi Alba Iulia.
Din păcate,însa, Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, pentru că nu avea permisul de acces la adunarea din Sala Unirii, asa ca din încăpere nu există nicio fotografie. Din fericire, a făcut alte cinci fotografii, trei instantanee din mulţime şi două imagini cu tribunele oficiale, care sunt singurele fotografii ale evenimentului de la Alba Iulia.
Fotograful a realizat, în 1919, un album despre 1 Decembrie 1918, numit „Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri”, pe care l-a oferit cadou unor personalităţi ale perioadei respective: Regele Ferdinand I, primul ministru I.C. Brătianu, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu, generalul francez Henri Mathias Berthelot. Acel album insa i-a fost daruit mai tarziu, in anul 1966, si fostului dictator Nicolae Ceauşescu, în timpul vizitei acestuia la Alba Iulia.
În timp, fotografiile lui Samoilă Mârza au ajuns celebre, însă de „fotograful Unirii”puţină lume îşi mai aminteşte. Pe micul monument funerar de la căpătâiul marelui fotograf se poate vedea, ştearsă, una dintre celebrele fotografii ale acestuia din 1 Decembrie 1918.
Foto: ro.wikipedia.org