Sâmbătă se prăznuiesc Moşii de iarnă. Ce se dă de pomana în această zi

Publicat: 08 03. 2024, 15:29
Actualizat: 08 03. 2024, 15:30

Moşii de iarnă cad sâmbătă, 09 martie, şi este ziua în care celor care au trecut dincolo li se fac pomeni.

Ce marchează Moșii de iarnă

Termenul „moşi” vine de la „strămoşi” şi îi are în vedere pe toţi înaintaşii noştri trecuţi la cele veşnice. Slujba în care se săvârşeşte pomenirea celor adormiţi este numită Parastas, scrie Observatornews.

Moșii de iarnă 2024 marchează începutul sâmbetelor morților, care se încheie în Săptămâna Mare.

Conform obiceiurilor, în această zi, credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Iar după slujbă se oficiază şi parastasul. Apoi, familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă lumânări.

Ce se dă de pomana în această zi

În această zi, credincioșii aduc alimente la biserică pentru ca preotul să le slujească și ulterior spre a fi date de pomană.

De Moșii de iarnă se obişnuieşte să se dea de pomană colivă, colaci, piftie, carne, sarmale, fructe și altele. Credincioşii trebuie să lase şi un pomelnic în care sunt trecute numele celor morți şi lumânări pentru a fi sfințite de către preoți.

Potrivit tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în ziua Moșilor de iarnă trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea de la Moșii de iarnă și o consumă a doua zi, tradiția spune că iarna se va răzbuna și se va întoarce aducând frig și nămeți, conform sursei citate.