Salvamontiștii stau blocați în trafic neavând voie să folosească luminile acustice din dotare (VIDEO)

Salvamontiștii stau blocați în trafic neavând voie să folosească luminile acustice din dotare (VIDEO)
Foto captură video

Salvamontiștii vor ca legislația în vigoare să fie modificată pentru a le permite să folosească ”girofarul”. Aceștia au postat o filmare în care se poate observa ca nu pot trece de blocajul din trafic pentru a ajunge să salveze viața unui om care așteaptă ajutor.

Salvamoniștii cer schimbarea legislației

Salvamont, deși este un serviciu de urgență, nu are voie conform legislației, să folosească semnalele acustice luminoase ale mașinilor pe care le folosesc. Deși rolul salvamontiștilor este salvarea vieților omenești, aceștia nu pot ajunge la timp la oamenii aflați la nevoie din cauza statului în trafic. Neavând voie să folosească așa zisul girofar, salvatorii sunt obligați să stea la cozile interminabile din trafic în timp ce viața oamenilor depinde de orice secundă pierdută. Un echipaj de salvamontiști din Vâlcea a filmat cum sunt nevoiți să stea în trafic în timp ce viața unui bărbat prins sub un taf este în pericol, însă neavând voie să pornească semnalele nu pot ajunge în timp util.

„Salvamont România deține prin baremurile legislative, ambulanțe și autospeciale de intervenție, dotate cu mijloace de avertizare sonoră și vizuală, dar necorelarea legislației nu le dă voie să apese butonul care poate face diferența între viață și moarte. Actul legislativ, după 8 ani de umblat după aprobări, se află acum în Camera Deputaților, are toate avizele favorabile, dar mici diferențe între textul avizelor fac că legea să nu intre la votul final deși este pe ordinea de zi în fiecare săptămână”, atrage atenția Dispeceratul Național Salvamont.

Petiția le-a fost ignorată de autorități

Doar salvamontiștii din România sunt obligați să stea departe de apăsarea butonului de pornise a semnalelor acustice cu care mașinile sunt dotate. Salvamontiștii au înaintat o petiție, la începutul acestui an,pentru modificarea art. 32, alin. (1), litera b) din Codul Rutier, prin adăugarea autospecialelor din cadrul serviciilor „Salvamont” în categoria vehiculelor cu regim de circulație prioritară. Însă deși petiția a fost semnată de mii de oameni și a ajuns pe masa celor de la MAI, IGPR şi DSU, mașinile ”Salvamont” încă nu pot circula cu mijloacele de averizare sonoră și vizuală cu care sunt dotate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`