În ciuda steagului roșu arborat pe litoral, turiștii care își petrec vacanța la mare au ales să se răcorească în apa mării. Salvamarii duc lupte contracronometru să îi salveze de la înec.
Căldura insuportabilă din aceste zile i-a determinat pe români să se refugieze la mare, doar că și aici, temperaturile au atins 35 de grade Celsius la umbră, fiind anunțat cod portocaliu de caniculă. Turiștii au ignorat steagul roșu și avertizările salvamarilor și s-au aventurat în apele mării pentru a se răcori.
Deși valurile sunt doar de un metru înâlțime și dau impresia că se poate intra în apă în siguranță, curenții sunt extrem de puternici. Într-o singură zi, salvamarii au salvat în utlima clipă șapte persoane, potrivit observatornews.ro.
„Suntem cu toţii extenuaţi de zilele trecute în care am avut foarte multe intervenţii. În continuare ne este greu să-i facem pe fiecare în parte să înţeleagă că este periculos”, spune Răzvan Viza, salvamar.
Doi adolescenți, de 15 și 17 ani, au fost trași de curenți în larg cu câteva minute înainte ca salvamarii să își încheie programul. „Noroc că am fost pe fază. A intervenit şi skijetul, încă doi salvamari. A fost complicat, nu vor să asculte deloc”, a povestit salvamarul Marian Florea.
Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața ieri, la Jupiter, fiind a cincea victimă a acestui sezon. Pe lângă pericolul mării, pe plajă sunt și alte amenințări. La orele prânzului, indicele UV a atins pragul de 9, fiind foarte periculos și la umbră.
Astfel, pentru o persoană care nu și-a aplicat deloc protecție solară, sunt necesare doar 20 de minute pentru ca pielea sa să se ardă. Este necesar să aplicăm protecție SPF atunci când ne expunem la soare, fiind la fel de important să purtăm pălărie și ochelari de soare polarizați.
În apă se aplică aceleași reguli de pe uscat, deoarece luciul apei reflectă soarele, iar dacă nu suntem atenți ne putem trezi cu arsuri serioase pe piept și pe față.