Săli neîncălzite și cu gândaci la o școală din Covasna. „Ne bucurăm că nu ne plouă”

Publicat: 23 10. 2024, 08:46
Sursa foto: Pixabay.com

Profesorii Colegiului Național „Minai Viteazul” din Sfântu Gheorghe se plâng de condițiile în care trebuie să își desfășoare orele, având în vedere că unitatea de învățământ a intrat în reonovare în urmă cu patri ani, dar nu au fost finalizate încă.

Nemulțumirile profesorilor

Multe clase s-au mutat în diferite locații și profesorii se plâng că nu au condițiile necesare pentru a-și ține orele, dar nici materiale didactice. Aceștia au inițiat o scrisoare în care au menționat că sunt nevoiți să susțină orele în clase cu gândaci și neîncălzite, scrie G4media.

„Pentru cei care îi invidiază pe dascălii de la CNMV, îi invităm să predea o zi cu gecile pe ei, cu goangele săltând de colo-colo, în ciuda dezinsecțiilor făcute, cu degetele înghețate pe cretă și cu nările înfundate de praful alb, da, alb, al cretei, pentru că nici whiteboard-uri nu avem. De fapt, nu avem nimic! Ne bucurăm că nu ne plouă, că ne mai vin copiii la școală, că profesorii se încăpățânează să își mai facă treaba”, se arată în scrisoare.

În plus, ei menționează că renovările începute în octombrie 2020 încă nu au fost finalizate din cauza neînțelegerilor dintre primărie și constructor și nu știu când vor fi gata.

„Suntem singura școală unde întâlnim probleme grave în procesul de reabilitare. Or fi fost și la Miko, și la Mikes, și la Muzeul Secuiesc (n. red.: alte instituții din județ reabilitate de-a lungul timpului) etc., dar doar la noi nu se găsesc soluții pentru a descâlci ițele încurcate ale legislației românești. Ce contează că suferă peste 1.100 de elevi, aproximativ 2.000 de părinți, 4.000 de bunici și cca 100 de angajați? Chiar nu ar fi o problemă, dacă procesul de reabilitare ar fi respectat termenele. Șase luni au devenit ani… și tot așa…”, mai spun profesorii în scrisoare.

Dascălii se bucură că în ciuda condițiilor în care sunt nevoiți să predea, copiii au rezultate bune.

„Spunem demnă de laudă pentru că suntem, cu siguranță, singura școală din localitate, poate și din județ, nu mai spunem că suntem și colegiu, care nu are o tablă interactivă, măcar una!!! O fi vina noastră!? Cert este că nimănui nu-i pasă! Celelalte școli, tot citim prin mediul online, „au mai primit cadou una alta”. Cert este că pe noi nu ne cadorisește nimeni, iar bugetul se tot prioritizează, dar la noi nu se prea răsfrânge vizibil. Se primesc ceva firimituri, dar în realitate nu știm cât se pompează pe ici colo. Vedem doar filmulețe de promovare a unor condiții de învățare moderne, dar care cu siguranță nu sunt de la noi”, transmit profesorii.

Autoritățile se judecă cu firma pentru lucrări

Primarul municipiului, Antal Árpád, spune că nu se știe când se vor finaliza renovările școlii, dar se sunt 90% gata. Cu toate acestea, elevii și profesorii nu pot beneficia de dotările noi și de condițiile mai bune pentru că nu pot folosi clădirea. Autoritățile continua lupta în instanță cu firma din Cluj care a câștigat licitația pentru lucrări, după ce nu au reușit să se înțeleagă cu ea pe cale amiabilă. Edilul se teme că judecata va dura mai mult timp, având în vedere experienețele trecute.

„Nu văd luminița de la capătul tunelului în cazul internatului.Dacă se schimbă atitudinea constructorului de azi pe mâine, pentru că nu poate fi exclusă nici această variantă, s-ar putea rezolva foarte ușor, dar dacă nu, s-ar putea să dureze ani sau chiar zece ani”, a spus primarul