Salariile majorate ale angajaților din Învățământ ar putea întârzia luna aceasta. Ministerul Educației confirmă: Kitul actualizat al aplicației prin care se plătesc salariile nu a fost livrat încă școlilor

Salariile majorate ale angajaților din Învățământ ar putea întârzia luna aceasta. Ministerul Educației confirmă: Kitul actualizat al aplicației prin care se plătesc salariile nu a fost livrat încă școlilor
Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Salariile majorate ale angajaților din sistemul de învățământ ar putea întârzia luna aceasta deoarece Ministerul Educației a purtat negocieri pentru prelungirea contractului cu firma SIMAVI, cea care livrează aplicația Edusal prin care se calculează aceste salarii, informează Edupedu.ro. Ministerul a transmis că „face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ într-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”.

Salariile din Învățământ ar putea întârzia

Edusal a fost o aplicație oferită inițial gratuit celor de la Ministerul Educației. În prezent contractele ministerului cu compania SIMAVI pentru gestionarea Edusal și SIIIR nu sunt transparente și nu există informații publice despre acestea, precizează Edupedu.ro.

La ședința de joi a Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației, reprezentanții ministerului au spus că „în ultima perioadă au avut loc negocieri cu firma care gestionează Edusal, încheindu-se un nou contract pentru doi ani”.

Pe 7 februarie, aplicația încă nu ajunsese la Ministerul Educației sau în școli.

„Se lucrează la implementarea creșterilor salariale în sistemul informatic Edusal, conform obligațiilor legale, de aceea s-a decalat livrarea kit-ului actualizat. Ministerul Educației face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ intr-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”, a transmis Ministerul Educației, pentru Edupedu.ro.

„Ca să nu fie întârzieri trebuie ca cei de la SIMAVI să vină cu kitul respectiv cel târziu mâine (8 februarie – n.r.), iar mâine kitul să ajungă în unitățile de învățământ. Dacă acel kit nu va ajunge mâine, va fi imposibil să poți achita salariile în data de 14″, a declarat liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, pentru sursa citată.

Angajații din Învățământ, pregătiți iar de proteste

„În situația în care salariile vor întârzia, în momentul acela clar că vom reacționa. Nu este normal ca salariații din învățământ să își pună întrebarea în fiecare lună dacă își vor primi salariile la timp”, a mai spus Marius Nistor.

De altfel, Laviniu Lacustă, președintele Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul preuniversitar, Iași, a transmis că ia în calcul noi proteste.

„În acest context luăm în calcul organizarea la începutul lunii martie a unui nou protest care să reunească toate categoriile menționate. Vom propune și un calendar de acțiuni care să determine Guvernul să ia în considerare revendicările noastre”, a scris Laviniu Lacustă, pe Facebook.

Cu cât vor crește salariile din Educație

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a explicat pentru Edupedu.ro și cu cât vor crește salariile.

„Singurele salarii care cresc cu 10 % sunt ale personalului nedidactic și înseamnă cel mult 150 de lei în plus. În rest, celelalte salarii cresc cu 0 %, 3 %, 2 %, 1 %, 6 %, astfel încât pe medie, creșterea va fi de 5-6 %.

Cei care au maximul prevăzut de legea 53, adică tot ceea ce înseamnă funcții de conducere directori, directori, adjuncți, secretari, șef de contabil, șefi și profesori care au vechime peste 30 de ani, e sunt pe maximul de grila, așa că acolo nu discutăm de niciun fel de creștere salarială”, a afirmat Marius Nistor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:19 - Luca Reghecampf rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa Anamariei Prodan: „Ne folosește pe noi, copiii, ca pe un scut”
22:11 - Un șofer presupus beat era să spulbere caravana Kamalei Harris. Bărbatul spune că nu-și amintește cum a ajuns pe autostradă
22:06 - Diana Stoica (USR), despre acuzațiile lui Nicolae Ciucă la adresa PSD: Dacă este atât de grav ce plănuiește să facă PSD-ul, ce mai caută cu ei la Guvern? Nu înțeleg (VIDEO)
22:02 - Burduja acuză că mai multe ONG-uri blochează investițiile în sectorul energetic românesc: „Toate aceste beneficii pentru țară și regiune cred că supără anumiți actori statali sau nestatali” (VIDEO)
21:46 - Sebastian Burduja a spus motivele pentru care România a importat energie în primele 8-9 luni din acest an: Sunt mai multe cauze. 30 și ceva de ani, România nu a investit în producția de energie (VIDEO)
21:39 - Eva Mendes: „Nu am fost niciodată vreo mare actriță, nu am fost niciodată îndrăgostită de actorie”
21:32 - Burduja: „În ce privește pregătirea pentru iarnă, stăm bine, avem depozitele de gaz în supraplin” / Ce se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor la energie (VIDEO)
21:26 - O zonă din București va arăta complet diferit până la sfârșitul lui 2027. Ce modificări sunt în plan
21:09 - Nicolae Ciucă a anunțat că dorește extinderea programului “O masă sănătoasă” în toate școlile din România și extinderea în toate județele a învățământului dual profesional, “cu campusuri de profil, unde elevii vor ieși cu o profesie”
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%