Sagrada Familia din Barcelona va fi finalizată în 2026, după 144 de ani de construcție

Sagrada Familia din Barcelona va fi finalizată în 2026, după 144 de ani de construcție
Sursa foto: Twitter/ La Sagrada Familia

Catedrala Sagrada Familia din Barcelona are o nouă dată de finalizare pentru 2026, la 144 de ani după ce a fost pusă prima piatră.
Președintele organizației însărcinate cu finalizarea capodopera lui Antoni Gaudí a anunțat data miercurea trecută, care coincide cu centenarul morții arhitectului clădirii.

Lucrările pentru Sagrada Familia au început în 1882

Esteve Camps a spus că are banii și materialele pentru a termina clădirea, inclusiv turnul central de 172,5 metri dedicat lui Isus Hristos, cea mai înaltă clădire care face parte din Sagrada Familia Barcelona, arată The Guardian.

Deși clădirea este programată să fie finalizată până în 2026, lucrările la sculpturi și detalii decorative și, mai presus de toate, scara controversată care duce la ceea ce va fi în cele din urmă intrarea principală, este de așteptat să continue să fie în construcție până în 2034.

Când au început lucrările în 1882, locul era teren agricol deschis, dar în anii care au trecut orașul a crescut în jurul bisericii. Scara, care s-ar extinde pe două blocuri mari, ar presupune dislocarea a aproximativ 1.000 de familii și afaceri.

În timp ce unii cercetători Gaudí o contestă, Camps insistă că scara a făcut întotdeauna parte din planul arhitectului.

„Urmăm planul lui Gaudí, a spus el. „Suntem moștenitorii lui și nu putem renunța la proiectul lui. Planul prezentat autorității locale în 1915, care a fost semnat de Gaudí, include scara.” El a adăugat că au fost în discuții cu primarul Barcelonei, James Collboni, asupra planului, deoarece autoritatea locală are ultimul cuvânt. „Nu am o minge de cristal care să-mi spună când vor lua o decizie”, a spus el.

De la înființare, construcția pentru Sagrada Familia a fost  amânată de război, neglijență și lipsă de finanțare. Cel mai recent, pandemia de Covid a dus la o pauză de doi ani a lucrărilor.

Atelierul lui Gaudi a fost distrus în 1936

Înainte de apariția turismului de masă, munca urma să fie finanțată exclusiv din donații, ceea ce făcea ca fluxul de numerar să fie imprevizibil și mulți se îndoiau că lucrarea va fi vreodată finalizată.

De zeci de ani încoace, turismul a garantat un venit constant, cu aproape 5 milioane de vizitatori pe an plătind 25-40 EUR o vizită. Puțin mai mult de jumătate din cei 125 de milioane de euro pe care acest lucru îi aduce sunt destinate finalizării lucrărilor. Cum se cheltuie restul rămâne un mister, deoarece biserica nu este obligată să-și publice conturile.

În 1936, la începutul războiului civil spaniol, anarhiștii au dat foc criptei și au distrus atelierul lui Gaudí și modelele din ipsos pe care le-a făcut ca ghid pentru succesorii săi pentru a finaliza lucrarea.

Arhitectul Lluís Bonet i Garí a salvat fragmentele, iar modelele lui Gaudí au fost reasamblate cu grijă. Multe dintre detaliile tehnice ale modului de realizare a designului lui Gaudí au fost ulterior rezolvate de arhitectul neo-zeelandez Mark Burry folosind software aeronautic.

Sagrada Familia este considerată una dintre minunile lumii moderne, dar nu a fost întotdeauna cazul. Salvador Dalí a descris „frumusețea sa terifiantă”, în timp ce George Orwell a considerat-o „una dintre cele mai hidoase clădiri din lume” și a comentat că anarhiștii au dat dovadă de lipsă de gust pentru că nu au reușit să o arunce în aer atunci când au avut ocazia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`