„Distrugătorul universal“: Cum arată noul prădător apărut în pădurile Iaşiului. Oamenii sunt îngroziţi (VIDEO)

„Distrugătorul universal“: Cum arată noul prădător apărut în pădurile Iaşiului. Oamenii sunt îngroziţi (VIDEO)

Un prădător scăpat de sub control se înmulţeşte în pădurile din judeţul Iaşi, terorizând localnicii. Zoologii trag un semnal de alarmă cu privire la şacalul auriu, atenţionând şi cu privire la faptul că lupii care ar fi putut vâna specia problemă, sunt exterminaţi în regiune.

Numit şi „distrugătorul universal“, şacalul auriu este un animal de talie medie ce poate distruge ecosistemele în care apare. El consumă ouăle păsărilor, şopârle, şoareci, iar dacă se înmulţeşte şi se va regăsi în număr mare poate produce daune majore în ceea ce priveşte diversitatea altor specii identificate în pădurile din Moldova, avertizează prof.dr. Ion Constantin, specialist în zoologie, citat de Ziarul de Iaşi.

Nu e o specie a noastră, este invazivă

„Noi, zoologii, nu îl iubim foarte mult pentru că nu e o specie a noastră, este invazivă. Pentru speciile de plante invazive, spre exemplu, Comisia Europeană reglementează ca ele să fie limitate, dar în orice caz nu este o prezenţă de dorit în habitatele naturale din preajma oraşului. Problema majoră este că vrem să avem o diversitate cât mai mare, ca un ecosistem să poată supravieţui pe termen cât mai lung trebuie să aibă o diversitate mare, iar o astfel de specie invazivă poate afecta celelalte specii care nu au mecanisme de apărare contra sa“, a declarat prof.dr. Ion Constantin.

Un filmuleţ publicat pe pagina de Facebook „Codrii Iaşilor”confirmă existenţa acesti nou prădător în pădurile din Iaşi.

„Distrugătorul universal“: Cum arată noul prădător apărut în pădurile Iaşiului

Ce ştim despre acest prădător

Prima dată şacalul a fost semnalat pe meleagurile noastreîn Dobrogea, în 1929, apoi în alte zone din sudul ţării. Animalul a avansat, încet, spre nord, şi a fost considerat în general invaziv. Fiind o specieoportunistă, care poate fi atât solitar cât şi de haită, şacalul face concurenţă vulpilor, şi poate avea un impact dezastruos asupra speciilor pe care le pradă, inclusiv căprioare şi iepuri.

Pentru echilibrarea ecosistemului este vânat în mod natural de către lupi, numai că aceşti au dispărut de peste jumătate de secol din pădurile Iaşiului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`