Sabin Cornoiu, Salvamont: Să mutăm populația de urși de la munte la câmpie numai ca să păstrăm acest număr uriaș nu este o soluție. Haideți să fim campionii Europei, dar nu cu 8.000 / Sunt zone în care comportamentul lor s-a schimbat (VIDEO)

Sabin Cornoiu, Salvamont: Să mutăm populația de urși de la munte la câmpie numai ca să păstrăm acest număr uriaș nu este o soluție. Haideți să fim campionii Europei, dar nu cu 8.000 / Sunt zone în care comportamentul lor s-a schimbat (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Să mutăm populația de urși de la munte la câmpie numai ca să păstrăm acest număr uriaș nu este o soluție, a declarat șeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, în contextul tragediei de pe Jepii Mici.

Sabin Cornoiu (Salvamont), pe B1 TV, despre populația de urși și siguranța traseelor montane

„Sunt sute de trasee în țară care merg pe munte și prin păduri, sunt zeci de mii de kilometri, e clar că nu pot fi monitorizate, dar iată că apar anumite zone, cum era și această zonă din care, dacă știți, au fost relocați peste 200 de urși în ultimii ani, aceste zone, într-adevăr, sunt zone care sunt bine cunoscute că animalele și-au schimbat comportamentul, au devenit mai curajoase. Dacă până acum stăteau la o anumită distanță și priveau la turiști, iată că acum (…) ursul acesta a avut curajul și a atacat”, a declarat Sabin Cornoiu.

„Trebuie văzut exact ce se întâmplă, trebuie urmărit comportamentul. Poate în 90% din suprafața montană a țării nu se întâlnesc urșii, nu îi vezi, sunt sălbatici și dispar din fața oamenilor. Ei ar trebui eliminați din aceste zone cu aflux turistic mare, atunci când apar în apropierea așezărilor, în apropierea locurilor unde umblă oamenii. Pentru că, repet, pe 90% din teritoriul montan al țării pot să meargă liniștiți, nu se întâlnesc astfel de fenomene acolo, dar să nu se continue această greșeală cu relocarea pentru că nu este o măsură bună”, a adăugat șeful Salvamont.

„Cei care sunt relocați sunt acei urși care sunt învățați cu oamenii, sunt învățați să își fure mâncarea, să o câștige ușor și atunci vor face acest lucru tot timpul”, a explicat el.

Întrebat care ar fi soluția, șeful Salvamont a spus: „Menținerea lor într-un număr controlat astfel încât acest număr să găsească absolut tot ce își dorește din munte și să nu mai caute prezența oamenilor sau să meargă în așezările umane. Se poate acest lucru, este clar, munții noștri le oferă spațiu suficient”.

Sabin Cornoiu: Haideți să fim campionii României, dar nu cu 8.000 de urși!

„În clipa în care vorbim de peste 8.000 de urși, jumătate din populația de urși ai Europei, eu vă asigur că niciodată nu o să rămânem cu prea puțini urși în țară. Totul e ca acești urși să își păstreze calitățile lor native, calitățile lor naturale și să rămână în habitatul lor (…). Poate cu câteva sute de animale scoase din circuit s-ar putea să se rezolve această problemă”, a continuat Sabin Cornoiu.

„Creștem câțiva pui care au rămas fără mamă, dar să relocăm zeci de urși, să îi punem între niște garduri să îi ținem acolo, să mutăm populația de urși de la munte la câmpie numai ca să păstrăm acest număr uriaș nu este o soluție. Haideți să fim noi campionii Europei, dar nu cu 8.000, poate cu 7.000, cu 6.000, cu 5.000 de urși, dar acei urși să fie urși nativi, urși cu calități naturale, care să rămână în mediul lor și care să se sperie de oameni cum o fac de mii de ani”, a mai declarat Cornoiu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112