S-au majorat sumele pentru decontarea transportului elevilor. Schimbări importante

S-au majorat sumele pentru decontarea transportului elevilor. Schimbări importante

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011, care modifică încadrarea legală privind plata şi decontarea transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu a fost aprobată joi.

Executivul a majorat de patru ori suma destinată transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu.

Vești bune: ce prevăd majorările

Astfel, pentru transportul elevilor, va fi asigurată o sumă forfetară, lunară, de 60 de lei pentru distanta de până la trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare se va suplimenta cu 6 lei pentru fiecare kilometru, anunță știripesurse.ro.

În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100% dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare; în acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.

În situaţia în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferenţa poate fi decontată din bugetele consiliilor judeţene.

Decontarea este făcută pe baza documentelor de transport

Elevilor care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi localitatea de domiciliu, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, atât pentru contravaloarea a patru călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale.

O altă modificare se referă la stabilirea cadrului legal ce va permite autorităţilor locale să susţină transportul şcolar specializat de tip curse şcolare pentru transportul de la ori până la unitatea de învăţământ în toate etapele învăţământului preuniversitar – primar, gimnazial şi liceal.

În acest ultim caz, finanţarea cheltuielilor pentru transportul specializat al elevilor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale, potrivit știripesurse.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”