S-au deschis grădinițele și afterschool-urile. Ce trebuie să știe părinții

S-au deschis grădinițele și afterschool-urile. Ce trebuie să știe părinții

UPDATE:Deși începând de luni afterschool-urile, grădinițele și creșele se pot deschide oficial, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că ele nu pot încă funcționa, pentru că trebuie întâi finalizate normele de securitate și igienă, astfel încât să nu crească numărul infectărilor cu coronavirus.

Odată cu noua etapă de relaxare a restricțiilor, impuse în cadrul epidemiei de coronavirus de pe teritoriul României, Guvernul a permis, începând cu data de 15 iunie, reluarea activității mall-urilor, a cafenelelor, a piscinelor exterioare, dar și a grădinițelor și afterschool-urilor ce vor funcționa pe perioada verii.

Permitem, în condiții extrem de stricte, care vor fi reglementate prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, redeschiderea grădinițelor, a activităților de tip after-school, care funcționează în mod normal pe perioada verii”, a anunțat premierul joi, în cadrul unei ședințe de la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătății, despre deschiderea grădinițelor și afterschool-urilor

Nelu Tătaru a dezbătut și el subiectul redeschiderii grădinițelor și afterschool-urilor, din 15 iunie.

Având în vedere că pe 12 se termină școala, cum s-ar fi terminat în mod tradițional, și părinții care primeau 75% din salariu să stea acasă cu copiii nu vor mai putea sta, am gândit că trebuie să gestionăm deschiderea creșelor, a grădinițelor private sau, dacă autoritățile locale decid, așa cum făceau în verile trecute,că o grădiniță publică putea rămâne deschisă, dar și after-school-urile”, a spus Nelu Tătaru la postul public de televiziune.

Întrebat dacă şi grădiniţele de stat pot fi deschise, ministrul Sănătăţii a explicat că decizia aparține autorităților locale:

Cele de stat, dacă vă amintiţi, aveam zilele trecute una sau două grădiniţe într-o comunitate care poate prelua copiii care nu mergeau la ţară, nu mergeau în concedii şi rămâneau undeva. Ţine foarte mult de autorităţile locale acest lucru. Nu restricţionăm, ţine foarte mult de autorităţile locale şi mă repet, putem deschide grădiniţe, creşe, afterschool-uri, în condiţiile în care repectăm o distanţare, o igienă foarte riguroasă. Nu putem restricţiona o grădiniţă de stat să se deschidă, în condiţiile în care aplică aceleaşi cerinţe şi aceleaşi norme de funcţionare ca o grădiniţă privată”, a mai punctat Nelu Tătaru.

Reguli stricte în incinta grădinițelor și afterschool-urilor

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, vicepremierulRaluca Turcana vorbit despre decizia Guvernului Orban de a redeschide creșele, grădinițele și afterschool-urile ce funcționează pe perioada verii, declarând că s-au primit mii de solicitări de la părinții care nu au cu cine să-și lase copiii, pentru a merge la muncă, după încheierea anului școlar.

Aceasta a mai enunțat și o serie de reguli sanitare ce vor trebui respectate cu stricteţe în interiorul acestor incinte:

  • Curățenie generală înaintea redeschiderii și dezinfecția zilnică a spațiilor, cu substanțe biocide avizate și în cantități recomandate pentru copii;
  • Trasee bine delimitate și ore diferite pentru plecări și sosiri, distanțarea în sălile de clasă, dar și un triaj epidemiologic la sosire atât pentru angajați, cât și pentru copii;
  • Reducerea numărului de jucării, spălarea / dezinfectarea regulată a celor care vor rămâne în clase;
  • Copiii vor fi învățați cum să se spele pe mâini și vor fi asistați în acest sens de un adult;
  • Activitățile didactice vor fi realizate cu precădere în exterior, în spații deschise

„Fac apel către toți cei implicați în aceste activități să respecte cu strictețe normele prevăzute pentru că altfel tot efortul de până acum va fi în zadar!”, a concluzionat vicepremierul.

Klaus Iohannis îndeamnă la prudență, pe fondul noilor măsuri de relaxare

Președintele României a subliniat că, deși ne pregătim de o nouă relaxare, trebuie să fim în continuare vigilenți, pentru că virusul este încă prezent în comunitate și produce zilnic noi îmbolnăviri. De asemenea, șeful statului a reiterat că se impune prelungirea stării de alertă.

„Acum, din păcate, nu s-a terminat. Cu toții ne-am fi dorit să scăpăm mai repede de epidemie. Ați văzut, și astăzi din păcate avem peste 200 de noi cazuri, deci nu putem să vorbim despre fosta epidemie. Este încă în comunitate virusul.

Pentru ca Guvernul să aibă pârghiile necesare să ia măsurile atunci când se impun, după părerea mea, este nevoie de prelungirea stării de alertă.Eu nu îmi doresc să se prelungească starea de alertă cu măsurile care acum sunt în vigoare toate.

Eu vreau o variantă mai simplă, mai suplă, care conține exact acele lucruri care trebuie să rămână obligatorii. De exemplu, portul măștii în interior, distanțarea, măsurile de igienă. Gândiți-vă că fără acest instrument al stării de alertă, miniștrii nu mai pot emite ordine care să vină în sprijinul medicilor și în sprijinul sănătății publice. Sunt motive practice care ne fac să credem că trebuie să continuăm”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`