S-au afișat rezultatele la Definitivat 2022 / Până când pot fi depuse contestațiile

S-au afișat rezultatele la Definitivat 2022 / Până când pot fi depuse contestațiile

Ministerul Educației a publicat miercuri rezultatele inițiale la proba scrisă din cadrul examenului naţional pentru definitivare în învăţământul preuniversitar și înainte de contestații rata de promovabilitate este de 70,80%, cu două procente mai mică decât cea înregistrată anul trecut.

Primele rezultate au fost publicate atât pe site-ul destinat Definitivatului, cât și la aviziere, în centrele de examen. 5.136 de candidați care au obținut note între 8 și 10 au fost declarați promovați.

S-au afișat primele rezultate la concursul de Definitivat

Pentru a promova examenul de Definitivat candidații înscriși trebuie să obțină media 8, rezultată ca medie în urma tuturor probelor susținute, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale și trebuie să fie cel puţin 8 pentru promovarea examenului.

Proba scrisă a fost susţinută anul acesta în 42 de centre de examen, la 98 de discipline, iar lucrările au fost evaluate în 7 centre organizate la nivel naţional, notează Agerpres.

Dintre cei 8.615 candidaţi înscrişi la începutul anului şcolar, au fost prezenţi la proba scrisă 7.586 de candidaţi (93,65%) care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologia de examen:

  • efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
  • calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine”;
  • media aritmetică a notelor obţinute la cele două inspecţii la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Educației, 325 de candidaţi s-au retras, un candidat a fost eliminat pentru fraudă, iar şase lucrări au fost anulate în centrele de evaluare.

Când se depun contestațiile

Candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot depune contestații miercuri și joi, până la ora 12:00. Rezultatele finale se vor afișa în centrele de examen şi pe titularizare.edu.ro pe data de 4 august.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`