Tarifele de referință pentru RCA au crescut marginal, cu sub 2% pe medie, conform Economica bazate pe ultimul Raport privind determinarea tarifelor de referință pentru RCA.
În cazul persoanele fizice, creșterea a fost de doar 3,5% față de precedenta serie de date, de câteva ori mai mică comparativ cu rapoartele precedente. Pentru persoane juridice, creșterea este de doar 1,5%, iar la autovehicule pentru transportul bunurilor, indiferent dacă sunt înregistrate pe PF sau PJ, tariful aproape că a rămas pe loc.
Pe segmentul automobilelor cu capacitate cilindrică mare și în cazul automobilelor electrice se observă chiar scăderi față de precedentul tarif de referință pentru RCA.
Până la finalul acestui an, prețurile maxime de vânzare sunt stabilite prin act normativ la nivelul din 28 februarie 2023.
Tariful de referință are, astăzi, o valoare strict informativă. După liberalizarea pieței, firmele de asigurare sunt libere să își calculeze prețurile în funcție de ce criterii vor, fără a mai fi obligate să se limiteze la criteriile din tariful de referință (adică vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a mașinii).
Tarifele de referință nu sunt obligatorii, sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă în funcție de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri). A.S.F. are doar obligația legală de a publica tarifele de referință.