Codul roșu de inundații pe râul Bega a fost prelungit. Mai multe case au fost inundate, o școală a fost evacuată preventiv. Declarațiile prefectului de Timiș (VIDEO)

Codul roșu de inundații pe râul Bega a fost prelungit. Mai multe case au fost inundate, o școală a fost evacuată preventiv. Declarațiile prefectului de Timiș (VIDEO)
Codul roșu de inundații pe râul Bega, prelungit până marți dimineață, sursă foto: captură VIDEO

UPDATE: Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș, a declarat luni după-amiază, pentru B1 TV, că a fost prelungit codul roșu de inundații pe Bega până marți dimineață, la ora 08.00.

„Acum situația e stabilă, nivelul apei a început să scadă. Am reușit să fortificăm porțiunea digului de aproximativ 100 de metri liniari peste care apa a trecut inundând acele gospodării. Avem practic nouă case inundate, câteva zeci de curți ale caselor inundate, o stână cu 90 de ovine și 3 bovine evacuate, niște stupi. Am evacuat preventiv școala gimnazială din satul Răchita al comunei Dumbrava. 65 de preșcolari, școlari și cadre didactice au fost trimise acasă.

Vestea proastă ecă acest cod roșu, care trebuia să expire la ora 16.00, a fost prelungit până mâine dimineață la ora 8.00 și nu excludem ca diseară, după ora 20.00, să avem debite sporite de apă ca urmare a unor noi ploi sau a topirii zăpezii”, a declarat prefectul de Timiș în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Locuitorii din Timiş au primit în această dimineaţă mesaj RO-Alert de pericol de inundaţii iar 65 de elevi şi profesorii lor au fost evacuaţi de la ore. Pericolul încă nu a trecut, avertizarea cod roșu emisă pe râul Bega a fost prelungit până marți dimineață.

Codul roșu de inundații pe râul Bega, prelungit până marți dimineață

Râul Bega se află sub avertizare cod roşu de inundaţii, în zona localităţilor Făget – Lugoj din judeţul Timiş, iar locuitorii au primit mesaj RO-Alert.

În judeţul Caraş-Severin, pe patru râuri sunt depăşite cotele de atenţie, iar în judeţul Hunedoara un mai mulţi copaci au căzut peste linia ferată în zona Petroşani, blocând traficul feroviar.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, în perioada 27 februarie, ora 12:00 – 28 februarie, ora 16:00, un Cod portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Bega – bazin amonte S.H. Topolovăţ (judeţul Timiş), Pogăniş – bazin amonte de Acumulare Cadar Duboz şi Bârzava – sector aval S.H. Moniom, Moraviţa – sector aval S.H. Şemlacu Mare (judeţele: Caraş Severin şi Timiş).

Conform hidrologilor, până marţi, la ora 00:00, un Cod galben de viituri vizează următoarele cursuri de apă: Tur – sector aval S.H. Turulung (judeţul Satu Mare), Şieu – afluent al Someşului Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Crasna – sector aval S.H. Craidorolţ (judeţul Satu Mare), Crişul Negru – sector aval S.H. Beiuş (judeţele: Bihor şi Arad), Crişul Alb – sector aval S.H. Crişcior (judeţele: Hunedoara şi Arad), Niraj – afluent al Mureşului (judeţul Mureş), Bega – bazin amonte S.H. Topolovăţ (judeţul Timiş), Timiş, Bârzava şi Moraviţa (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş).

Vârful viiturii de pe Bega, în zona Balinţ, va fi atins în această seară, între orele 20:00-22:00

Vârful viiturii de pe râul Bega, în zona Balinţ, va fi atins în această seară, iar cota de pericol va fi depăşită cu 20-40 cm, în intervalul orar 20:00 – 22:00, atenţionează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare pe Facebook, citată de Observator.

„Pentru a evacua apa care s-a acumulat în spatele digului din cauza scurgerilor de versanţi şi ai afluenţilor mici ai râului Bega se intervine cu mai multe motopompe de mare capacitate ale Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, inclusiv din judeţele limitrofe.

Se acţionează pe două sectoare: Făget – Balinţ, Balinţ – Bethausen. Echipele noastre (formate din hidrologi, formaţii de intervenţie, angajaţi ai sistemului hidrotehnic de la Lugoj) sunt pregătite, de asemenea, cu o motopompă din dotare, care poate prelua un debit mare (1.300 mc/h).

Se estimează că vârful viiturii de pe râul Bega, în zona Balinţ, va fi atins în această seară. Conform calculelor efectuate de specialiştii noştri, cota de pericol va fi depăşită cu 20 – 40 cm, în intervalul orar 20:00 – 22:00”, avertizează specialiştii ANAR.

Aceştia subliniază că se acţionează pentru înălţarea digului râului Bega în localitatea Răchita intravilan, cu saci cu nisip. Simultan, specialiştii se pregătesc să intervină cu o motopompă de debit mare, aflată în dotarea SGA Timiş, în localitatea Bodo, care să poată evacua apa care s-a acumulat în spatele digului din cauza scurgerilor de pe versanţi şi ai afluenţilor mici ai râului Bega.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie